Бойко Борисов осъди Мая Манолова за обида

OFFNews 03 февруари 2022 в 15:37 4059 1

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов осъди председателя на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова за 10 000 лв. за обида в първоинстанционния Софийски районен съд.

Повод за иска му е изказване на Манолова в предаването на бТВ "Лице в лице" от 1 ноември 2019 г. и после разпространено във фейсбук, където тя казва следното: "Тази сутрин във вашата телевизия беше един арогантен човек, който избълва редица клевети, обиди и грозни внушения. Срам ме е заради него, срам ме е, че това е човекът, който ни представя пред света". 

Борисов твърди, че е приел тежко думите й, честта и достойнството му били накърнени. Заради факта, че образът му е представен в негативна светлина пред широката аудитория претърпял психически, душевни и емоционални болки и страдания, пише СРС.

В предаването Манолова изнесла и "клеветнически" твърдения, че Борисов е човекът, който пуснал братя Галеви (в документа те фигурират като Братя Г. - бел. ред.) "да избягат от правосъдието, докато беше премиер", и твърди, че били фактор при избора на София. "Никога не съм била техен адвокат, никога не са работили за мен, но за него - да. Те са работили за техните кампании", заявява Манолова.   

Думите на бившия омбудсман представяли Борисов като безскрупулен човек и му приписвали несъществуващи престъпления.

"Преценявайки всички доказателства по делото, съдът намира, че от страна на ответника М. е извършено противоправно деяние, изразяващо се в разпространяване на клеветнически твърдения по отношение на ищеца, които са накърнили неговата чест и достойнство, доброто му име в обществото и неговия авторитет, причинявайки му неимуществени вреди, обемът на които е доказан по делото.

В настоящия случай е налице непозволено увреждане, тъй като са налице всички елементи от фактическия състав на същото... Съдът приема, че искът следва да бъде уважен като основателен и доказан за сумата от 10 000 лева и отхвърлен до пълния размер от 15 000 лева, като неоснователен и недоказан", пише в решението.

Районният съд отчита, че твърдението за братя Галеви може да се установи от съд с влязла в сила присъда

Решението на СРС може да се обжалва в двуседмичен срок.

Лидерът на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова обяви, че ще обжалва решението на Софийския районен съд. Коментарът й можете да прочетете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!