Бившият вратар на 'Лудогорец' Голубович осъди прокуратурата за 10 000 лв.

OFFNews 27 юли 2023 в 11:19 1718 0

Голубович

Снимка Topsport

Урош Голубович

Прокуратурата е осъдена от бившия вратар на "Лудогорец" Урош Голубович за обезщетение от 10 000 лв. за неимуществените вреди, които е търпял от незаконни обвинения за закана с убийство и нанесена лека телесна повреда по хулигански подбуди.

Става дума за спречкване на пътя с друг шофьор, след което бившият вратар е бил привлечен като обвиняем, а след повече от 6 г. прокуратурата е прекратила делото, съобщи "Лекс".

Инцидентът е отпреди 11 г. В този период Голубович още е действащ футболист и вратар на "Лудогорец". Пътувал с колата си от столичния кв. "Люлин" към ГКПП "Калотина" и спрял на светофар. Нетърпелив шофьор зад него започнал да му бибитка, после слязъл от автомобила си, отворил вратата на Галубович и започнал да го псува. Сърбинът твърди, че при самозащита ударил нападателя с юмрук в лицето и той паднал на земята. Полицейски патрул бил наблизо и разтървал двамата мъже.

Няколко дни след това другият шофьор изпратил писмо до сърбина искане за обезщетение, на което футболистът отказал. Пострадалият подал жалба в съда и СРС образувал дело. През август 2013 г. районният съд прекратил делото, защото съдията преценил, че са налице данни за извършено престъпление от общ характер и пратил материалите на прокуратурата, където било образувано досъдебно производство.

Междувременно Голубович прекратил кариерата си и се прибрал в Сърбия, но упълномощил адвокат да го представлява в България. Три години по-късно прокуратурата обаче издала постановление сърбинът да бъде задържан за 72 часа и той решил да дойде в България, за да му бъде повдигнато обвинение, като бил с ясното съзнание, че ще бъде задържан и може да остане и по-дълго в ареста.

Голубович се върнал в България през октомври 2017 г. и веднага бил задържан, била му направена полицейска регистрация и бил отведен в следствения арест. Наблюдаващият прокурор поискал постоянен арест за бившия вратар, но искането било отхвърлено от съда, като Голубович излязъл от ареста на третия ден от задържането. Прокуратурата възразила, но решението било потвърдено и на втора инстанция - съдиите били категорични, че разследването продължава твърде дълго в нарушение на изискванията за провеждането му в разумен срок.

През юни 2019 г. прокуратурата прекратила делото по отношение на обвинението за закана с убийство поради липса на извършено престъпление, а делото за нанесена лека телесна повреда било спряно на същите основания. На пострадалия било казано, че може да подаде тъжба отново до съда, което обаче той не направил, и така в началото на 2020 г. разследването било окончателно прекратено.

Голубович е предявил в градския съд иск срещу прокуратурата за 35 000 лв., като по делото е била приета и съдебномедицинска и психологическа експертиза, според която той е изпитал силни негативни емоционални преживявания, довели до депресия тревожност и сърцебиене, които били интензивни около две години и са нарушили обичайното му психично състояние.

Съдът му присъжда обезщетение от 10 000 лв.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки