Бившият шеф на Трамкар отива пак в затвора. Този път за изнудване на любовницата си

Христоско Вретенаров удиви защитника си, след като си признал за присвояване на 670 000 лв.

OFFNews 01 декември 2021 в 17:19 13883 0

Бившият шеф на столичното дружество "Трамкар" Христоско Вретенаров влиза в затвора за 7 месеца за изнудване на любовницата си, реши Върховният касационен съд.

В сила остава решението на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което Вретенаров бе осъден за изнудване на Маргарита Д. да му даде 7000 лв. със заплахата, че ако не го направи, ще каже на съпруга ѝ и ще съсипе бизнеса и семейството ѝ. В резултат на заплахите тя му дала 3500 лв.

Вретенаров и приятелката му се познавали повече от 15 г., а в определен период от време били и интимни. Жената обаче била омъжена. През март 2014 г. Христоско Вретенаров започнал да я изнудва. Дамата се решила да му даде част от парите, за да бъде оставена на спокойствие. Двамата се срещнали в заведение, Вретенаров получил 3500 лв., а т.нар. сделка за мълчанието му била оформена като аванс по договор, който реално не съществувал.

Спокойствието на жената обаче не продължило дълго. Вретенаров започнал да я тормози по телефона, да я заплашва, уж случайно я засичал в градския транспорт, където продължавал с тормоза. Той искал и останалите пари.

Накрая дамата не издържала и се обърнала към полицията и разследването започнало.

Делото бе гледано от специализираните съдилища, като и двете инстанции го признаха за виновен и му определиха наказание от 7 месеца затвор. ВКС отхвърля оплакването му за явна несправедливост на наложеното наказание, като припомня, че размерът е значително по-нисък от предвидения в закона минимум от 5 г. затвор. Той е осъден и да плати на жената 3500 лв.

Христоско Вретенаров стана печално известен през 2007 г., когато бе директор на "Трамкар". По онова време кмет на София бе Бойко Борисов, който разпореди проверка на финансовото състояние на общинските дружества. Когато дошло ред на "Трамкар", Христоско Вретенаров отишъл при Борисов и чистосърдечно си признал, че е присвоявал средства. Дори в присъствието на Борисов и прокурор, който междувременно дошъл, описал на лист хартия всичките си прегрешения. 

Делото срещу него продължи 5 г. През януари 2012 г. ВКС окончателно го осъди на 2,5 г. затвор за длъжностно присвояване на 670 000 лв. По време на първите заседания по делото защитникът му заяви, че в дългогодишния си опит като адвокат за пръв път среща човек, който толкова искрено да се самоуличил в престъпление. Самият Вретенаров обяви пред ВКС, че съжалява и се разкайва за това, което е направил,

Той остана в затвора около година и още в края на 2012 г. бе предсрочно освободен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика