Бившият депутат Живко Мартинов се сдоби с обвинения за Суджукгейт

OFFNews 31 юли 2017 в 14:47 15562 6

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на бившия вече депутат от ГЕРБ Живко Мартинов по нашумелия "Суджукгейт". Скандалът избухна, след като стана публично известно, че народният представител от Добрич е рекетирал на местно ниво от името на премиера Борисов. Най-цветистата част от рекета било получаването на 4 тона суджук уж предназначен за министър-председателя.

Мартинов е привлечен към наказателна отговорност за шест отделни престъпления: за упражнена принуда спрямо А.П. с цел последният да се разпореди със сумата от 15 500 лв., за отправена закана за убийство, за опит да принуди директора на ВиК -Добрич да уволни служител и др.

Най-тежкото наказание по отделните членове от НК, по които е обвинен, предвижда 15 години затвор.

Мартинов е обвинен, че рекетирал свидетеля А.П., като го заплашвал с тежки последици - например "да смачка фирмата му". За да се измъкне от рекета, свидетелят трябвало да се разпореди безвъзмездно с общо 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 килограма филе елена и телешка пастърма.

Живко Мартинов е привлечен към наказателна отговорност и за това, че през 2014 г. е направил опит да спомогне на лице да бъде осуетено наказателното преследване спрямо него и извършителят да остане ненаказан, без да се е споразумял с това лице, преди да е извършило самото престъпление. Извършеното от лицето Закона за движение по пътищата, уточняват от държавното обвинение.

Наказателната отговорност на Мартинов може да понесе и за това, че през 2015 г. със заплахи е опитал да принуди зам.-директор на полицията в Добрич и началника на полицията в Балчик да извършат престъпления по служба.

Живко Мартинов е с обвинение и за това, че през април 2017 г. е направил опит да принуди Директора на ВИК - Добрич, да извърши нещо противно на волята му – да уволни конкретен служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известен период от време, като злоупотребил с властта си като народен представител и употребил заплахи.

Мартинов е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 45 000 лева.

В хода на разследване прокурорите са събрали доказателства и за извършено престъпление по служба от Розалина Брайкова, заемаща длъжността Директор на Областна дирекция по безопасност на храните – Добрич. Днес тя е привлечена към наказателна отговорност за това, че на 13.07.2017 г. в качеството си на длъжностно лице, с цел да причини вреда на конкретно дружество, е нарушила служебните си задължения, като издала Заповед за спиране на експлоатация на обект на дружеството. Дружеството е собственост на лицето, което е сигнализирало спецпрокуратурата за извършваната престъпна дейност от Живко Мартинов и по чийто сигнал е започнало настоящото разследване. Това лице е и свидетел по делото срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13780

5

Перко

31.07 2017 в 17:13

Осигури работа на всичките съдебни инстанции за 5 години. Поне толкова ще си го прехвърлят докато го оправдаят. И как няма да са натоварени - дела, дела и пак дела както казваше бай Тошо :)