Бивша сътрудничка на Румяна Бъчварова на съд за продажба на бебета

Бебетата били продавани срещу сума между 6 000 и 10 000 лв.

OFFNews 07 август 2015 в 14:50 9612 9

На управителката на маркетинговата агенция ”Маркет Линкс” и бивша съдружничка на вътрешния министър Румяна Бъчварова в агенцията Цветелина Стоянова е повдигнато обвинение за продажба на бебета.

Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения срещу още две жени - адвокат и хигиенистка. 

Жените са били част от организирана престъпна група, създадена с цел продажби на новородени бебета от българи на българи, заобикаляйки законовата процедура по придобиване на родителски права, като Стоянова е била ръководител на групата.

Цветелина Стоянова, Снежина Спасова и Тотка Георгиева са имената на обвинените жени. Стоянова е управител на фирма, както и маркетингов специалист за сдружение „Надежда за нас 2008”, Спасова е адвокат в Софийска адвокатска колегия, а Георгиева е хигиенист в частна детска градина “Веселата къща".

Престъпната схема е измислена още през 2013 г., пише в обвинителния акт. Всяка една от трите участнички имала строго определени задължения. Цветелина Стоянова посредством дейността си в сдружението „Надежда за нас
2008”, което подпомага младежи от уязвими групи и израснали в домове, намирала бременни жени без брак или пък разделени със съпрузите си, които не били в състояние да отгледат децата си. Тогава заедно с Тотка Георгиева, която също е израснала в дом и приета от Стоянова да живее в жилището й, уговаряли бъдещите майки да предоставят децата си за отглеждане на български семейства, готови да заплатят за това сума между 6000 и 10 000 лв. След това Стоянова и Георгиева прибирали бременните жени в дома си в София, където им осигурявали храна, лекарства и ги водили на медицински прегледи, за да ги контролират до деня на раждането, като всичко това финансирали кандидатите за родителски права.

Тук идва и задачата на Снежина Спасова, която като адвокат с опит в областта на осиновяванията, намирала български семейства, които желаели да отгледат дете и били готови да платят, за да избегнат процедурата по осиновяване. Юристката изготвяла необходимите документи за завеждане на дела за осиновяване и за припознаването в общините, давала разяснения на семействата и на бременните жени относно това какви документи да си извадят и какви обяснения да дадат пред съда за допускане на осиновяването.

След изписването на родилката от болничното заведение Стоянова предавала детето на „новите родители“ и прибирала майката в дома си до окончателното приключване на процедурата по осиновяване.

Трите жени бяха арестувани при акция на ДАНС на 30 юли 2014 г., преди да успеят да завършат третия си опит за незаконно осиновяване.

След акцията на ДАНС Бъчварова обяви, че от 5 години не е в съдружие с Цветелина Стоянова. Бъчварова обясни, че Стоянова има осиновено дете и помага на децата от дом във Враца. Тя изрази надежда, че тя ще успее да докаже своята невинност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!