Намалиха затвора за полицая, прегазил бебе. Бил малко пиян

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 18:32 7869 16

Снимка Булфото

Костадин Стоянов

7 вместо 11 години затвор постанови Апелативният съд в Бургас за бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който миналата година сгази на тротоара в село Крушевец невръстната Красимира.

Апелативните магистрати отмениха присъдата на Окръжния съд, в която е записано, че инцидентът е станал на пешеходна пътека и оправдаха Стоянов в тази част на обвинението.

Апелативният съд е преценил, че наказанието на полицая е завишено несправедливо, защото са нарушени членове от Наказателния кодекс:

„Недопустимо е от гледна точка на закона съдът да е отчел обстоятелствата – пияно състояние и употреба на наркотици, в комбинация на алкохол и канабис, наличие на висока концентрация на наркотично вещество в кръвта на дееца, което е от вида на високо рисковите вещества, смъртта на малолетното дете извън пътното платно, в населено място, в зона предназначена само за пешеходци и служебното положение на подсъдимия, като отегчаващи за определяне на деянието и втори път като отегчаващи вината му. Това представлява нарушение на забраната за двойно отчитане на едни и същи обстоятелства – веднъж за обосноваване на извода, че случаят е особено тежък и втори път – за определяне на по-тежко наказание. Наред с това налице са редица неотчетени или подценени от първоинстанционния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж в и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение. Видно е от справката на „Национална система – 112“, че минути след произшествието подсъдимият е сигнализирал за произшествието, което следва да се отчете като негово желание да съдейства за случая. В тази насока са и дадени показания в хода на съдебното производство от незаинтересован свидетел, който е заявил пред съда, че подсъдимият е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка“, се казва в прессъобщение на Апелативния съд.

Магистратите са преценили, че Стоянов е "употребил алкохол малко над границата"

„Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че подсъдимият е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5“

Съдиите са намалили и периодът, в който Костадин Стоянов не може да шофира – от 13 на 9 години.

Припомняме, че Костадин Стоянов сгази 11 – месечната Красимира на тротоар в созополското село Крушевец на 11 септември миналата година.

В съда бе доказано, че тогавашният граничен полицай е употребил алкохол и канабис. От експертизите се доказа, че е карал и с превишена скорост.

Делото може да се обжалва пред ВКС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 15:00

Истинските цигани са в съдилищата и крадат живота ни.

06.08 2015 в 14:35

В някой гнили държави тоя щеше да влезе в затвора и да си загуби работата до живот, само защото е бил пиян зад волана..... дори и с малко

06.08 2015 в 09:41

А кога някой ще се сети за отговорността на родителите? С какъв акъл ще си оставиш детето в количката на улицата без надзор? Ако тъпата майка си беше размърдала мозъка ( ако го има изобщо ), детето щеше да е живо, а наказанието за пияния шофьор щеше да е друго.

06.08 2015 в 08:54

Това е подигравка с хората вече , и да съдебната реформа си работи отлично!

05.08 2015 в 22:43

О, да, след 10 часа размотаване докато му вземат кръвна проба нищо чудно да е бил вече поолетял! Ба си съдебната система, не е истина! Вместо фактът, че е полицай да действа като утежняващо вината обстоятелство, те го водят смекчаващо!

Иначе на фона на оня руски мужик дето с 1.2 промила утрепа един човек, превърна още един в растение и се измъкна с условна присъда, присъдата на тоя полЮцай си е направо нечовешки жестока!

05.08 2015 в 21:48

Ако не беше граничен полицай, а от НСО, сигурно щяха и да го повишат!

05.08 2015 в 20:33

Е, то този мъж не беше ли кьоркютюк пиян и друсан, когото колегите му насила наливали с кисело мляко?
Държавен служител, полицай, алкохол, наркотик, блъснато и убито дете.!

05.08 2015 в 20:14

Спокойно, ще го пуснат след 2 години лек режим с отпуски за добро поведение.

05.08 2015 в 20:05

Това може да стане само в милата ни Татковина.
Жалко за всички ни.
Нема такава държава!
Ааааааа има - България!

05.08 2015 в 20:03

"смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало" - това винаги ще ме шокира, няма да престана да се чувствам омерзена

"... алкохол малко над границата"" - това след колко кофички кисело мляко ?

Оня ден "не особено жестоко", сега "малко над границата"

Писна ми от безсмислени мисли и фрази