Намалиха затвора за полицая, прегазил бебе. Бил малко пиян

OFFNews 05 август 2015 в 18:32 8496 16

Снимка Булфото

Костадин Стоянов

7 вместо 11 години затвор постанови Апелативният съд в Бургас за бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който миналата година сгази на тротоара в село Крушевец невръстната Красимира.

Апелативните магистрати отмениха присъдата на Окръжния съд, в която е записано, че инцидентът е станал на пешеходна пътека и оправдаха Стоянов в тази част на обвинението.

Апелативният съд е преценил, че наказанието на полицая е завишено несправедливо, защото са нарушени членове от Наказателния кодекс:

„Недопустимо е от гледна точка на закона съдът да е отчел обстоятелствата – пияно състояние и употреба на наркотици, в комбинация на алкохол и канабис, наличие на висока концентрация на наркотично вещество в кръвта на дееца, което е от вида на високо рисковите вещества, смъртта на малолетното дете извън пътното платно, в населено място, в зона предназначена само за пешеходци и служебното положение на подсъдимия, като отегчаващи за определяне на деянието и втори път като отегчаващи вината му. Това представлява нарушение на забраната за двойно отчитане на едни и същи обстоятелства – веднъж за обосноваване на извода, че случаят е особено тежък и втори път – за определяне на по-тежко наказание. Наред с това налице са редица неотчетени или подценени от първоинстанционния съд смекчаващи вината обстоятелства като чистото съдебно минало на Стоянов, продължителен трудов стаж в и извън системата на МВР, през който няма допуснато нито едно дисциплинарно нарушение и положителни характеристични данни за семейното му положение. Видно е от справката на „Национална система – 112“, че минути след произшествието подсъдимият е сигнализирал за произшествието, което следва да се отчете като негово желание да съдейства за случая. В тази насока са и дадени показания в хода на съдебното производство от незаинтересован свидетел, който е заявил пред съда, че подсъдимият е искал да окаже помощ за изваждането на детето от детската количка“, се казва в прессъобщение на Апелативния съд.

Магистратите са преценили, че Стоянов е "употребил алкохол малко над границата"

„Решаващо за Апелативния съд да намали наказанието е, че подсъдимият е употребил алкохол малко над границата на допустимата норма, а именно 0,58 промила при допустима концентрация от 0,5“

Съдиите са намалили и периодът, в който Костадин Стоянов не може да шофира – от 13 на 9 години.

Припомняме, че Костадин Стоянов сгази 11 – месечната Красимира на тротоар в созополското село Крушевец на 11 септември миналата година.

В съда бе доказано, че тогавашният граничен полицай е употребил алкохол и канабис. От експертизите се доказа, че е карал и с превишена скорост.

Делото може да се обжалва пред ВКС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!