Бивш полицейски шеф крил чужд пистолет в кабинета си, взимал подкупи, пращал патрулки...

Прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Д.С.

OFFNews 15 март 2023 в 12:04 3310 0

Полицейска лента

Снимка БГНЕС/архив

Полицейска линия

Бивш шеф на сектор "Пътна полиция" МВР- Благоевград отива на съд, защото взимал подкупи, крил пистолет и патрони на частно лице в кабинета си и пращал в нарушение на закона полицейски коли да съпровождат тежка техника на частна фирма по пътищата. 

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.С., съобщиха от прокуратурата. 

От 2016 г. обвиняемият Д.С . заемал длъжността „главен инспектор“, началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР в Благоевград. В хода на разследването е било установено, че в кабинета си обвиняемият държал пистолет „Макаров“ и 43 броя патрони. Те били на частно физическо лице, като Д.С. нямал издадено надлежно разрешение за това. 

В качеството си на началник сектор „Пътна полиция“ в отдел „Охранителна полиция“ обвиняемият имал множество и разнородни отговорности, в това число организиране, ръководене и контролиране цялостно работата на сектора по осигуряване на безопасността на движението в съответствие с нормативната уредба.

От февруари 2018 г. до май същата година Д.С. разпореждал съпровождане със служебен специализиран автомобил на МВР на тежкотоварна, извънгабаритна техника, превозвана от търговско дружество по републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на област Благоевград. Това се извършвало без разрешителни от Агенция „Пътна инфраструктура“, без платени дължими такси и разходи, както и без сключен договор. Наред с това за осъществяване на тази регламентирана дейност обвиняемият отклонил автопатрул по безопасност на движението, изпълняващ планови задачи, уточняват от прокуратурата. 

Така той ощетил АПИ и МВР. 

В качеството си на длъжностно лице обвиняемият Д.С. поискал и приел от различни лица парични суми, които не му се следват, за да извърши действие и извършил действие по служба, свързано с реда за издаване на табели с регистрационни номера.

На Д.С. е наложено дисциплинарно наказание „уволнение” и служебното му правоотношение с МВР е прекратено.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!