Банев разобличава 'лъжи' за ареста на семейството му в писмо от килията

OFFNews Последна промяна на 19 януари 2019 в 19:32 5271 2

Обвиненият в пране на над 1 милиард лева арестант Николай Банев изпрати писмо, в което твърди, че зам.-главният прокурор Иван Гешев е изнесъл "лъжи" в студиото на bTV относно екстрадицията на семейството му от Франция.

Писмото е изпратено до медиите, включително до OFFNews, а неговата автентичност потвърждава адвокатът на Банев - Христо Ботев.

Според Банев "са изнесени лъжи относно екстрадицията на семейството от Франция и че служител на полицията се е свързал с тях два дни преди ареста". В писмото се твърди, че фамилията имала насрочен час за явяване в следствието. Не било вярно, че мобилен телефон е намерен в килията му в кутия от сок. Устройството било открито, "докато се зарежда в телевизора в килията".

Ето какво се казва дословно в него:

Писмо до всички медии, до г-н Антон Хекимян,

Отразили лъжите на Иван Гешев до българските медии, отразили лъжите  на Иван Гешев

Спорна и изпълнена с истини 2019–та година пожелавам на всички честни и безпристрастни журналисти от Следствения арест!

В предаването на г-н Хекимян по БТВ от 07.01.2019 г., г-н Гешев – Ръководител на Специализираната прокуратура на РБ за пореден път дезинформира общественото мнение, използвайки служебното си положение в процес на досъдебно производство. Нещо, повече, от ефира на БТВ, а впоследствие през целия ден, от ефира на всички големи телевизии, непредубедените зрители чули от устата на високопоставения обвинител серия от лъжи.

Ето моя коментар на всяка от лъжите, разпространени широко и многократно от българските медии.

Първа лъжа от две части:

1. Г-н Гешев излъга, че френските власти са издирвали дълго Николай и Евгения Баневи и че Френския съд е преценил тяхната виновност и ги е екстрадирал в България.

- Фактите:

В процеса на възбуденото досъдебно производство никой и по никакъв повод не е търсил Николай и Евгения Баневи. Нещо повече. На 24.10.2018 г. служител от сектор „Задържане“ на ГДНП разговаря с Николай Банев, като научава от него, че сем. Баневи с трите си деца, ще летят за София на 26.10.2018 г. и свързва адвокат на сем. Баневи със следователка при СО – СП по досъдебното производство. Следователката определя час за разпит на 29.10.2018 г. – 11:00 ч., като за този час са уведомени Н. И Е. Баневи от адв. Милко Пенчев, провел разговора на 24.10.2018 г. На 26.10.2018 г. сем. Баневи, чекирайки се на летището в Ница за полета до София, с билети закупени три седмици по–рано, е задържано от Френската полиция с Постановление на Специализираната прокуратура, забележете, от 23.10.2018 г.

Т.е.:

а) Специализираната прокуратура три седмици по–рано е знаела точния ден и час на пристигането на Н. и Е. Баневи на летище София. Въпреки всичко, на 23.10. издава Европейска заповед за арест.

б) Само ден след това е проведен разговор между длъжностни лица по досъдебното производство и адвокат на сем. Баневи, но Европейската заповед за арест не е отменена.

- След унижаващото арестуване на летището в Ница на Н. и Е. Баневи, пред трите им малолетни деца, оставени сами на летището, френските власти са предупредени, че ще получат допълнителна информация от Спец. Прокуратура и постановяват задържане в различни френски затвори на Н. и Е. Баневи.

- Второто постановление, пристигнало по–късно във Франция издадено от Спец. прокуратура на 02.11.2018 г. привлича, като обвиняеми вече трима души – Организирана престъпна група в състав Николай Банев, неговата съпруга и неговата майка.

Забележете, уважаеми журналисти,

С невероятни темпове (за периода 24.10. – 01.11.2018 г.), потресаващи разкрития и анализи Специализираната прокуратура успява да разкрие престъпления, различаващи се в рамките на една работна седмица, „със скромните“ един милиард и двеста милиона лева.

Срамна и недостойна манипулация,

Шокираща френското правосъдие и принудила го след трикратно искане на допълнителни разяснения от българското обвинение да реши, че този „изключително „тежък“„ случай не е от неговата компетенция. Без каквото и да е разглеждане по същество, изпълнявайки единствено исканията на българското обвинение, френският съд решава Н. и Е. Баневи да бъдат предадени на органите на българското правосъдие, с право решението на съда в „Ex en provence” да бъде обжалвано в касационния съд в Париж. Н. и Е. Баневи, най–после запознавайки се почти месец по–късно с абсурдните обвинения на Спец. прокуратура на Р. България, не обжалват това решение, за да се върнат час по–скоро в България и да докажат своята невинност.

Втора лъжа:

По време на интервюто с г-н Хекимян шефът на Специализираната прокуратура се изяви като социален работник и оправда нечовешките условия, в които са хвърлени обвинените Н. и Е. Баневи с подобните условия, в които живеят българските пенсионери. Забравяйки, че бидейки интервюиран като заинтересовано лице, г-н Гешев си позволява внушения, целящи манипулиране на българската общественост. Вменявайки на публично морални вини в процеса на досъдебното производство на обвинените за финансови престъпления и при техен аморален арест в условия, близки до каторгите от осемнайсти век.

Вдъхновен от журналистическия интерес, г-н Гешев продължи да сътворява нови лъжи в нови интервюта на 07.01.2019 г.

Трета лъжа:

Както дяволът чете Евангелието, така и г-н Гешев е чел записите от намерения мобилен телефон в килията на Н.Банев. Апропо, той не беше намерен в кутия за сок (тук вероятно г-н Гешев е бил излъган от други, привикнали към лъжи негови колеги), а зареждайки се от телевизора на 12 волта – гордост на Министерството на правосъдието, като особено хуманна, високотехнологична придобивка в Следствените арести.

Но да не издребнявам. Вероятно факта, че за последните осем дни успял да се изкъпя един – единствен път вероятно ми идва в повечко. А и срещу мен са матовите, ужасно непрозрачни, мръсни прозорци, от които светлината се мъчи да пробие до листите ми през мухъла и още по–ужасната мръсотия на обграденото от решетки пространство между тях и химикала ми.

Но да се върна към третата лъжа на г-н Гешев. Никога не съм искал политическо убежище от руските лобисти, според зам.-главния прокурор. Точно обратното. Моите приятели от Русия, за разлика от смълчаните ми приятели в България, предложиха Евгения и децата ни да получат политическо убежище, човешки условия за живот и училище, където да се учат децата. Същите деца, които не са прегърнали родителите си вече седемдесет и четири дни.

Четвърта лъжа:

Г-н Гешев, въпреки че би трябвало да има цялата истинска информация, продължава да твърди, че по сметки в Швейцария Николай Банев има към един милиард лева. Ако не разполага с точна информация, г-н Гешев да си признае, докато е време. Поверената му институция често ползва неточна и ненадеждна информация. Може да се оправдае с „недоброжелателни“ колеги. Но ако е запознат, че тази фантастична сума никога не се е появявала, никога не е била управлявана от Николай Банев – ще си подаде ли публично оставката?

Няма, дами и господа журналисти.

Дебелоочието и дебеловратието са еманацията на повечето власти. Оставям последващите коментари на вас, драги журналисти.

Със здраве от дълбоко заболелият следствен арест, респективно еманация на боледуващото ни общество! 

08.01.2019 г.

Прокурор Гешев отказа коментар.

След задържането на Николай и Евгения Баневи у нас срещу тях бяха повдигнати обвинения за:

- ръководене от Николай Банев на организирана престъпна група и за участие на Евгения Банева в същата престъпна група;

- длъжностно присвояване на пари и вещи, собственост на „Полимери“ АД, „Елма“АД,“Химически завод Панайот Волов“ АД и „Топлофикация Казанлък“ АД в общ размер на 84 682 896 лв.;

- избягване установяване и плащане на данъчни задължения в размер на 231 052 лв. на като управляващи „Полимери“АД, в размер на 1 515 235 лв. като управляващи на „Партнърс комерс“ ЕООД и в размер на 2 623 816 лв. като в управляващи „Елма“АД; за пране на пари в особено големи размери - 589 811 132 евро и 225 000 лева;

- държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3616

2

zuljin

20.01 2019 в 09:28

Нека МИЛИЦИОНЕРСКОТО надлъгване започне сега!!!
Много ясно , че Гешев лъже, като един истински МИЛИЦИОНЕР!!!
Ама едно време когато са ти дали куфарчето, да беше проявил малко изобретателност, че да не могат да ти го вземат сега!!!
Още много мулета като теб ще изгорят... може и самия Гешев да те последва!!!
 
X

Парламентът на живо