АПИ е осъдена да плати близо половин милион на близките на загиналата в тунела 'Ечемишка'

OFFNews 09 ноември 2023 в 14:33 1159 0

Снимка Архив

Тунелът "Ечемишка" на магистрала "Хемус".

Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да плати обезщетение от близо 500 000 лв. на роднините на жената, която намери смъртта си по нелеп начин в тунела "Ечемишка", реши окончателно Върховният касационен съд.

Инцидентът с фатален край за пострадалата се случи през февруари 2017 г., след като носеща осветителна греда падна върху автомобила, в който се е возила тя. Шофьорът пък беше ранен и откаран в болница. По-късно стана ясно, че той е брат на загиналата.

През септември 2021 г. Окръжният съд в София присъди обезщетение от 600 000 лв. на близките на загиналата - двете й деца, съпруга и майка й. АПИ обжалва пред по-горни инстанции.

Сега ВКС присъди по 110 000 лв. на децата и майката на 64-годишната жена, на съпруга й обезщетението е 130 000 лв.

Преди 5 г. обвинения получиха шест длъжностни лица, сред тях и двама бивши шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Останалите четирима също бяха служители на пътната агенция.

Разследването установи, че стоманената конструкция за окачване на осветителните тела е монтирана през 1984 г., като до 2017 г. е правен оглед 6 пъти и при всеки един от тях са давани препоръки за подновяване на антикорозионната защита. Предписанията обаче останали глас в пустиня.

Техническата експертиза установява, че от 1996 г. стоманената конструкция на съоръжението е повредена и трябва да се поднови, тъй като е подложена на активна корозия в условия на постоянна влага, вредни газове и прах. На места корозията по материала е била над 50%.

ВКС е категоричен, че автомобилът е бил в изправност и се е движел с 50 км/ч, когато гредата е паднала върху него. Установено е, че смъртта на жената е настъпила незабавно и причината за нея са травматичните увреждания от паднала осветителна конструкция върху дясната част на предното стъкло и автомобила. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!