Апелативният съд във Варна намали присъдата на Анита Мейзер на 3 г. затвор

OFFNews 23 август 2018 в 15:37 4749 0

Снимка БГНЕС, архив

Апелативният съд във Варна на 3 години затвор присъдата на Анита Мейзер за убийство по непредпазливост на съпруга ѝ Николай Димов и за подкуп.

Мейзер обжалва присъда от 4 години и половина затвор за причиняване на смърт по непредпазливост на съпруга ѝ и предлагане на подкуп от 30 000 евро на разследващ полицай.

В наказателно-осъдителната част присъдата на първата съдебна инстанция е била намалена на 3 години лишаване от свобода за престъплението по член 122, ал. 1 от НК. За предложения подкуп на полицейски служител апелативният съд е намалил наказанието ѝ на 2 години лишаване от свобода и глоба в размер на 4000 лева.

След групиране на двете Апелативният съд е наложил по-тежкото от двете, а именно 3 години лишаване от свобода при първоначален общ затворнически режим, като е присъединена и глобата в размер на 4000 лева.

Съдът е намалил и размера на присъденото обезщетение на майката на починалия от 150 000 лева на 100 000 лева с дължимите лихви от датата на причиненото увреждане – 14 август 2016 г., до окончателното му изплащане.

Мярката за неотклонение "домашен арест", определена от Апелативния съд, остава, съобщиха от апелативната прокуратура.

През февруари Анита Мейзер смени напълно версията си за смъртта на съпруга ѝ, като обяви, че той се е самоубил.

Според новата версия Мейзер завързала мъжа си с една свинска опашка само за краката, а не както твърдеше до сега - за ръцете, краката и врата. До него на масажната маса, на която лежал по очи, стоял пакетът с останалите опашки. Около 00.20 часа тя излязла да купи яйца и кухненска хартия от близкия магазин, като оставила Николай да лежи на масата, а като се върнала, го намерила мъртъв.

Тогава тя обяви, че не можела повече да поема вина, без да е виновна, а досегашната версия била поддържала, защото адвокати и разследващи органи я посъветвали, че така ще получи само условна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови