Антимафиот изнасял на убития Христов СРС-та за "бебето от фризера"

OFFNews 08 януари 2018 в 15:25 31817 1

Антимафиот изнасял на убития Христов СРС за 'бебето от фризера'

Убитият тази сутрин в София бизнесмен Петър Христов е получавал секретна информация от бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност Орлин Тодоров.

С определение на Върховния касационен съд от 20 януари 2016 г. Тодоров е осъден условно на една година с изпитателен срок от пет години за това, че е предавал информация, събирана чрез специални разузнавателни средства (СРС), на няколко души. Един от тях е и бизнесменът Петър Христов. 

Единият случай е с докторите от болницата в Горна Оряховица, станало по-късно известно като "бебето от фризера". Тези СРС-та бяха подробно изчетени от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов пред парламента. За какво е била необходима тази информация на бизнесмена Христов не е ясно, но този факт говори за близките му отношения както с Орлин Тодоров, така и с Цветан Цветанов.

Христов е получавал информация и за други случаи, като разследването по делата "Килърите" и "Фалшификаторите". 

Първоначалната присъда на Тодоров е произнесена от Окръжния съд във Велико Търново. Според магистратите в периода 24 август 2010 г. - 19 януари 2010 г. "при условията на продължавано престъпление, като началник на Териториално звено „БОП” – Велико Търново, използвал информация, събрана чрез използване на специални разузнавателни средства.., извън нейното предназначение за целите на наказателното производство, като през периода от 30 ноември 2010 г. до 13 януари 2011 г. съобщил за това на свидетеля П. П. Х."

Според обвинителния акт на прокуратурата Тодоров дори се обръщал към Христов с "шефе". 

Самият Христов коментира през февруари 2013 година случая пред журналисти така: 

Не считам, че моите разговори с Орлин Тодоров са предмет на някаква класифицирана информация и представляват държавна тайна. Има неща, които бих могъл да узная, като гражданин и като отговорен гражданин да подам информацията към органите на МВР. Такъв е случаят с моя приятел Николай Галчев, на когото съм дал съвет да се обърне конкретно към великотърновската дирекция и към моя приятел Орлин Тодоров. Комуникацията, която е била между мен и Орлин в частност с неговите служебни задължения, е била от мен към него.

Той не отрича, че Тодоров го наричал "шефе", но това било прозаично, защото двамата се познавали още от военния университет и се познавали добре. 

Тогава той отрече да стои зад издигането на Орлин Тодоров до началник на Териториалното звено на БОП във Велико Търново, но обеща да покани журналисти на пресконференция, на която да коментира кадровата политика в ОДМВР-Велико Търново. 

По неофициална информация Тодоров и Христов се познават от годините, когато фирмата на Христов "Дито" е имала отношения със държавната фирма "Захарни заводи". Тогава Тодоров е бил служител на МВР в предприятието. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!