4 години затвор и 100 000 лв. кръвнина за англичанина, убил 19-годишния Емил Ботев

"Никога не съм искал да убивам някого. Просто направих това, което трябваше, за да оцелея", каза Мейсън пред съда

Владислава Тричкова 06 март 2015 в 15:48 7797 3

Софийският градски съд (СГС) осъди англичанина Кристофър Мейсън на 4 години затвор за убийството на 19-годишния Емил Ботев. Мейсън ще трябва да плати и по 50 000 лв. кръвнина за двамата родители на убитото момче. 

Бонев почина след инцидент на 10 юни 2014 г. в столичния квартал "Горубляне".

Всичко започнало след 21:00 часа в двора на 82 СОУ “Васил Априлов”, когато се заформил скандал между две групички момчета. Последвали остри реплики. Малко по-късно в двора на училището се присъединяват и жертвата Емил Ботев, и англичанинът Мейсън Кристофър. 

По думите на Кристофър той е носил нож в дънките си. При слизането от колата, с която е пристигнал в "Горубляне", е оставил оръжието на задната седалка, а отгоре е сложил якето си. 

Острите реплики бързо прерастват в бой. Тогава обаче никой не е ранен. Двете групички се разделят и тръгват в различни посоки - едни с кола, а други пеша. 

Минути по-късно момчетата се срещат отново. Тогава се случва и трагедията. 

Мейсън Кристофър започва да бяга в непозната посока, а по следите му са Емил Ботев и още няколко момчета. Версиите на подсъдимия и на свидетелите обаче се различават.

Според англичанина, Ботев и компанията му носили 3 метални пръта - около 50-60 см. дълги и 2.5 см. широки. По време на цялата гонка ножът е отворен в дясната ръка на Мейсън. 

По думите на обвиняемия, момчетата, които го гонили, му нанесли тежки удари. "Не исках да използвам ножа. Направих го чак когато нямах друга опция. Ако не го бях сторил, съм абсолютно сигурен, че щяха да ме пребият до смърт", каза Кристофър в съдебната зала днес. 

Според свидетелите обаче ситуацията не се е развила по този начин. Наистина англичанинът и момчетата са се гонили. В момента, в който обаче Кристофър се обърнал и видял, че Емил и приятелите му са близо до него, ги изчакал да приближат още и държейки ножа в дясната си ръка замахнал, правейки движение отдолу нагоре, няколко последователни пъти. Ударите били "силни и енергични", а през това време англичанинът държал с лявата си ръка дясното рамо на Емил Ботев, така че да може да приближи тялото му по-близо. Когато го пуснал 19-годишното момче се свлякло на земята и единственото, което успял да каже е: "Наръгаха ме". 

Емил Ботев веднага е откаран в болница, но въпреки усилията на лекарите е починал същата нощ в 1:33 часа. Смъртта му се дължи на прободна рана в областта на сърцето. 

На днешното заседание прокуратурата поиска 15 години затвор за Мейсън, а адвокатите на родителите на Емил настояха за по тежка присъда - 20 години. 

Адвокатът на англичанина пък помоли за минималното възможно наказание. Самият Мейсън поиска преквалификация на деянието от убийство с умисъл в самоотбрана. "Много съжалявам, мисля за това всеки ден. Никога не съм искал да убивам някого. Просто направих това, което трябваше, за да оцелея", добави той. 

В крайна сметка съдът изпълни желанието на Мейсън и преквалифицира обвинението, а именно, че убийството е извършено при неизбежна самоотбрана. Това е и причината чужденецът да получи присъда от 4 години. 

В съдебната зала отново присъстваха много от приятелите и съучениците на Емо. Всички реагираха бурно на присъдата и в залата се чуваха викове "Убиец" и "4 години ли струва един живот".

Повече от 10 служители на съдебната охрана изведоха Мейсън от залата.

"Детето ми имаше право да живее. За съжаление, това право му беше отнето. И доживотна присъда да му бяха дали това нямаше да ме удовлетвори, защото моето дете в момента го няма до мен. Да ви кажа честно, до последно таях надежда, че ще му дадат максимална присъда, за съжаление, това днес не се случи. Няма как да бъда удовлетворена от днешния изход от делото. Максималната присъда, това, което коментираха по закон е 20 г. Аз искам детето ми да бъде до мен, като всеки нормален човек.", заяви веднага след края на делото майката на убития Емил Силвия Ботева. 

Тя бе категорична и че решението на СГС ще се обжалва пред Софийски апелативен съд. 

                      Убитият Емил Ботев  Снимка: Facebook

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!