2 г. по-късно Гешев призна, че нахлуването в президентството е било непремерено

OFFNews 20 юли 2022 в 14:11 15279 1

Гешев

Снимка БГНЕС

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев направи изненадващо признание за нахлуването в президентството - 2 г. след акцията той признава, че действията са били непремерени. Досега Гешев поддържаше тезата, че тя не е обяснена добре на обществото и че става дума за комуникационна грешка. 

Точно преди година шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова обяви, че "магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са нахлували в сградата" на "Дондуков 2, а президентът Румен Радев реагира така:

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на миналата година (2020 г. - бел. ред.) трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата".

Именно акцията на обвинението бе една от причините за протестите срещу самия Гешев и правителството на Бойко Борисов. Румен Радев също показа съпричастност към недоволството на хилядите излезли на площадите.

"Що се отнася до президентството – обществото остана с впечатление за непремереност на действията. Това мога да приема като критика. Но не и да говоря за незаконосъобразност на действията. За разлика от арестите на някои политически лидери след това, при които освен усещане за непремереност имаше и незаконосъобразност, както постанови съдът", коментира Иван Гешев в интервю на Кристина Патрашкова, качено на страницата на прокуратурата. Заглавието на държавното обвинение е: "Главният прокурор Иван Гешев: Влизането в президентството беше непремерено".

Той избягва да споменава имена, освен това на правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова. И повтори за сетен път, че е изпитвал срам пред колегите си от гилдията при продължилото около 14 часа изслушване във Висшия съдебен съвет по искането за предсрочното му освобождаване.

Обвинител №1 очевидно намеква за арестите на Бойко Борисов, финансовия му министър Владислав Горанов и пиара Севделина Арнаудова, които бяха пуснати от ареста по-малко от 24 часа след задържането.

Гешев обаче елегантно подминава факта, че задържането на президентските съветници Пламен Узунов и Илия Милушев също бе обявено от съда за незаконно. Милушев бе обвинен в подбудителство към длъжностни престъпления, а Узунов - в търговия с влияние.

От думите на главния прокурор става ясно, че въздействието върху магистратите става по няколко начина - опит да се корумпират, ако това се окаже неработещо, в действие влизат компромати и накрая бой.

"Но в България до третият вариант не се стига, защото първите два са ефективни", обяснява Гешев с уточнението, че има и четвърти вариант - закриването на съд и прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!