Радев опроверга прокуратурата за нахлуването в президентството

OFFNews 20 юли 2021 в 17:07 13751 2

Държавният глава Румен Радев излезе с позиция за нахлуването на прокуратурата в президентството миналата година, след като по-рано днес шефът на спецобвинението заяви, че "никога не е нахлувано". 

На брифинг Веселина Маджарова обясни, че "магистрати от Специализираната прокуратура никога и по никакъв начин не са нахлували в сградата на президентството".

"Безпрецедентното въоръжено нахлуване в президентската институция, претърсване и показните арести на секретар и съветник на държавния глава през лятото на миналата година трудно могат да бъдат редактирани в обществената памет със задна дата", пишат от прессекретариата на държавния глава.

Оттам допълват още, че действията са били предшествани от широка медийна кампания на прокуратурата срещу президентската институция.

"Дни наред, по-изключително манипулативен и в противоречие с всякаква представа за върховенство на правото начин, прокуратурата публично отправяше внушения и интерпретации за естеството на разговори и срещи на служители на президентската институция", допълват от президентството.

От прессекретариата на Радев заявяват още, че основанието на прокуратурата и въоръжените служители на подчиненото на главния прокурор Бюро за защита за влизане в президентската институция не е покана на главния секретар на президента, а представено разпореждане от Софийски военен съд и определение от Специализирания наказателен съд, издадени по искане на прокуратурата.

"Напомняме, че както извършените по искане на прокуратурата арести, така и отнемането на достъп до класифицирана информация, бяха обявени от българския съд за незаконни. В мотивите на съда изрично се подчертава и че "липсата на фактически основания за издаване на заповедта за задържане е съществено нарушение на процесуалните норми", което я прави незаконна", добяват оттам.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови