12 от работниците в нелегалната фабрика за тютюн бяха осъдени

OFFNews 18 ноември 2019 в 14:38 2598 1

Специализираният наказателен съд наложи наказания на 12 от работниците в разкритата през юли 2019 г. нелегална фабрика за цигари в пловдивското село Труд, след като одобри сключените от тях споразумения с прокуратурата.

Четирима от обвинените по делото българи, които се признаха за виновни, получиха ефективни присъди, съответно на 1 г., 1.2  г., а двама - по 1.3 г. „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим. Те са заемали най-ниските нива в йерархията на престъпната група – пазач, доставчик на храна за работниците, както и техническа поддръжка на помещенията.

Осемте наети в производството чужденци – седем украинци и един молдовец, също се признаха за виновни и се споразумяха на условни наказания от 3 години затвор с 5-годишен изпитателен срок, както и лишаване от права. Разследването срещу тримата основни участници в групата (български граждани), организирали нелегалното производство, продължава. Срещу тях предстои бъде изготвен обвинителен акт и внесен в Специализирания наказателен съд.

На 4 юли 2019 г. по време на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП в нелегалната фабриката бе намерена и иззета готова продукция за около 3 млн. лв., половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция.

Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в с. Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лв., а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с
между 15 млн. лв. и 20 млн лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

Tanss

18.11 2019 в 15:21

Както винаги - последствията са за хората, които са най-ниско в йерархията, а за истинските виновници не се казва нищичко.