Впечатляващи картина и звук с Neo QLED телевизорите на Samsung

OFFNews 20 април 2022 в 16:40 28257 0

Наскоро Samsung представи новата си гама Neo QLED телевизори, която включва 4K и 8K модели. Те се характеризират с изчистен дизайн, качествена картина и звук, както и функционалности, които са от полза в ежедневието. Преди да се запознаем отблизо с въпросните параметри обаче е добре да си припомним какво представлява технологията Neo QLED.

Накратко, това е еволюция на Full direct backlight подсветката, която се използва в премиум класовете телевизори. Samsung разчита на Mini LED, което позволява по-прецизното управление на светлината заради по-малките размери на диодите. Тази година се постига дори по-високо качество, което е от полза за всеки решил да избере някой от новите телевизори. Най-голям интерес сред тях представляват 8K предложенията QN900B, QN800B, QN700B, а сред 4К попълненията се отличава QN95B. Цялата серия включва модели с диагонал на екрана от 43“ до 85“.

QN900B и QN800B се предлагат в размери от 65“, 75“ и 85“, а QN700B в 65“ и 75“. Флагманското предложение (QN900B) изпъква с поддръжка на Quantum HDR 4000 (2000 при останалите серии), OTS Pro звуково проследяване (OTS+ и Lite при останалите) и 90W звукова система. 4K моделът QN95B е още по-гъвкаво решение с избор между 55“, 65“, 75“ и 85“. Всички те използват операционна система Tizen и предлагат множество смарт функционалности.

Дизайн

Отбелязваме и интересно развитие по отношение на дизайна. Миналата година Samsung въведе Infinity One визията при 8К моделите Neo QLED. Тя се отличава с тънък профил и тънка рамка (Ultra Slim Frame), което осигурява визуално изживяване, в което буквално можеш да се потопиш. Сега това решение преминава и към 4К модела QN95B.

Имате избор за монтаж на стена и опция за поставка с автоматично завъртане, която ни е позната от лайфстайл телевизора The Sero. Разбира се налична е възможност за скриване на кабелите чрез тънък подвижен модул, като така се премахват неприятните разсейващи елементи от зрителното ви поле.

Една много приятна черта е добавянето на соларното дистанционно Solar Cell Remote, което се зарежда от слънчевата светлина. А от 2022 година дистанционното поддържа и стандарта RF harvesting, което означава, че се зарежда и от радио вълните, които преминават през стаята. Така се ограничава и използването на батерии за едно по-устойчиво бъдеще.

Невероятно качество на картината

Най-важната черта за всеки телевизор е качеството на картината, а в новата гама Neo QLED, тя е на много високо ниво. Това се постига чрез процесора Neural Quantum, който е в основата на устройствата и е снабден с технологии с изкуствен интелект (AI). Той разчита на 20 невронни мрежи за анализ на данни и така подсилва визуалните детайли от съдържанието.

Вече стана дума, че са използвани Mini LED елементи за управление на осветеността. При флагманския 8К модел QN900B има и Quantum Matrix Pro технология, която е с 1.5 повече зони на осветление от стандартната Quantum Matrix технология (при 4K и останалите 8K модели). Така винаги ще можете да видите реални детайли в ярките и тъмните зони. Именно тук е една от основните разлики с традиционните LED панели, където невинаги разликата е толкова осезаема.

Освен това технологиите Quantum Dot и Quantum HDR спомагат за наситени цветове, а какво по-хубаво от това да видите някой пейзаж от документален филм в пълната му красота. Това, разбира се, важи и за анимациите, но и за игралните филми, разкривайки всичките им детайли. Тук черното е наистина черно, а освен това виждаме и различните му нюанси.

Определено е неприятно, докато гледате любимия си сериал, да има отблясъци от прокрадващото се през прозореца слънце. За щастие Neo QLED телевизорите разполагат с антирефлексна технология, която премахва тези нежелани „ефекти“. Друга полезна черта влиза в употреба, когато гледате в компания с повече хора, които стоят и по-встрани на екрана. Новите модели имат ултрашироки зрителни ъгли, което осигурява ясна и детайлна картина, дори и при гледане отстрани.

Доста често имаме време да гледаме телевизия основно през тъмната част на денонощието, което може да се отрази негативно на очите. Тук помага режимът EyeComfort за автоматично регулиране на яркостта и тоновете чрез вграден светлинен сензор и информация за изгревите и залезите. Когато е тъмно, екранът постепенно намалява количеството светлина и генерира по-топли тонове, което помага и за по-качествен сън.

Сред начините да разпуснем след тежкия работен ден са геймингът и гледането на спортно съдържание. В тези случаи картината включва доста динамични кадри с бързо действие. Това води до накъсвания и насичания в стандартните модели. Тук, обаче, е използвана технологията FreeSync Premium Pro за плавна картина без никакво накъсване. А моделите от серия QN95B, заедно с 43“ и 50“ екрани на серия QN90B предлагат върховен гейминг със 144Hz опресняване на екрана.

Премиум звук

Цялостното изживяване няма как да е пълно без адекватно качество на звука. В това отношение е използвана технология за проследяване на обектите OTS Pro (за 8K моделите QN900B) в комбинация с мощни високоговорители с Dolby Atmos. Така получавате силен и плътен звук, който е свързан с обектите от картината. При 4К моделите и другите 8K предложения е използвана OTS+/Lite за реалистичен 3D звук.

По този начин ще можете да проследите преминаваща кола, звукови ефекти на заден план, тупкането на топката в баскетболен мач и т.н. За да се насладите на въвличащо звуково изживяване в различни помещения е използвана технологията SpaceFit Sound. Тя анализира обкръжаващата среда в помещението и след това автоматично калибрира звука на телевизора до оптимални настройки. Така ще получите оптимален резултат независимо дали сте в по-малко или по-голямо помещение.

Във водещия Neo QLED 8K модел (QN900B) е използвана 90W 6.2.4-канална аудио система. Тази мощност е абсолютно достатъчна и за по-големи помещения. Компанията въвежда и безжичен Dolby Atmos с определени Soundbar модели, с което качеството на звука се запазва и без кабели, при използване на съвместими саундбар системи.

С грижа за природата

Новите телевизори са с еко опаковки, които включват с 90% по-малко мастило и са премахнати скобите прилагани по време на производството. Вече стана дума и за дистанционното SolarCell, което тази година е с 88% по-ефективно.

Освен това в телевизорите и дистанционни се използват рециклирана смола и рециклирани полимери. Завършваме и с наличието на сертификат „Намаляване на CO2“ от Carbon Trust, което свидетелства за намаляването на въглеродния отпечатък при производството на моделите от Neo QLED 2022 гамата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!