Вътрешна битка в Google зa изкуствения интелект заради проектирането на чипове

OFFNews 03 май 2022 в 14:31 1552 0

Снимка pixabay

Мегакомпанията Google наскоро е уволнила старши инженер, след като се е опитал да дискредитира забележителни изследвания на софтуер за изкуствен интелект на колегите си и те са го обвинили в тормоз, предаде Ройтерс.

Спорът, който произтича от усилията за автоматизиране на проектирането на чипове, заплашва да подкопае репутацията на изследванията на Google сред академичната общност. Той може да наруши и потока от милиони долари правителствени субсидии за изследвания в областта на изкуствения интелект и чиповете.

От края на 2020 г. изследователското звено на Google е подложено на щателна проверка, след като служителите му отправиха открити критики относно разглеждането на жалби от персонала и практиките за публикуване на изследванията.

Новият спор възникна, след като през юни научното списание Nature публикува статия под заглавие "Методология за поставяне на графики за бързо проектиране на чипове", чиито водещи автори са учените на Google Азалия Мирхосейни и Анна Голди. Те откриха, че изкуственият интелект може да изпълни ключова стъпка в процеса на проектиране на чипове, известна като floorplanning, по-бързо и по-добре от неуточнен човешки експерт.

Други служители на Google обаче в статия, която беше анонимно публикувана онлайн през март ("Stronger Baselines for Evaluating Deep Reinforcement Learning in Chip Placement") установиха, че два алтернативни подхода, базирани на базов софтуер, превъзхождат изкуствения интелект.

Google отказа да коментира изтеклата чернова, но двама техни служители потвърдиха нейната автентичност. Компанията заяви, че е отказала да публикува Stronger Baselines (Англ. - по-силни изходни данни), защото не отговаря на нейните стандарти, и скоро след това уволни Сатраджит Чатърджи, водещ инженер, и отказа да съобщи защо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!