Успешен опит за телепортация - китайци пратиха фотон в орбита

OFFNews Последна промяна на 13 юли 2017 в 09:50 13919 4

Снимка Pixabay

Китайски учени обявиха, че са осъществили телепортация, като са изпратили фотон от база в пустинята Гоби (Северен Китай) до сателит в земната орбита. 

Фотонът е телепортиран на 500 км от земната повърхност. Това е станало чрез т.нар. квантово заплитане - процес, в който две частици реагират по идентичен начин без помежду им да има физическа връзка, съобщава Би Би Си.

Учени приветстваха успеха на експеримента, като посочиха, че той е важна стъпка в посока изобретяването на недостъпен за хакери квантов интернет. "Телепортацията в космоса може да се реализира и се очаква да играе ключова роля в бъдещия разпространяван по квантов път интернет", пишат авторите, ръководени от професор Чао-Ян Лу от Университета за наука и технологии на Китай.

Професорът на експериментална физика от Оксфорд Иън Уолмсли също признава, че става въпрос за научен удар, който би позволил по-висока защита на информацията при комуникация. Ако технологията бъде развита, тя ще позволи информация от компютър до компютър да се предава по много по-защитен начин, без нежелана от потребителя външна намеса.

Фотоните са елементарни частици, преносители на квантенергия на електромагнитното излъчване. Отличаваt се от другите елементарни частици по това, че имат нулева маса, когато са в покой. Затова във вакуум се движат със скоростта на светлината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42250

4

Denis Rizanov

13.07 2017 в 12:36

Аз съм обнадежден. Значи за "елементарни частици" всичко е жус и могат да ги пращат и на луната даже.
Смятам, че е настъпил моментът сите бг-депутати да ги инсталират, пардон телепортират на Марс! Това ще е едно добро начало на българската междупланетарна протогалактическа агенция! После може да продължат с "мигрантите". И там на Марс да си се управляват и да живеят в мир и любов с депутатите ни!
Амин.

14355

2

neverland

13.07 2017 в 11:15

Е то това се знае и е установено с експерименти още преди години, а това дали разстоянието е 50, 100 или 500 км е подробност. Сплитат елементарни частици, проста квантова физика :)Само дето...това, че се телепортират елементарни частици, не означава че може да се приложи и за макро обекти ;)