Тестовете на OFFRoad-Bulgaria.com: Акумулаторна бормашина Parkside

Венцислав Петров, OFFRoad-Bulgaria.com 04 декември 2019 в 07:27 11177 0

Това ревю е поредното от “Тестовете на OFFRoad-Bulgaria.com”. Инициативата набира скорост, дойде и моят ред. А като говорим за ред, планирам в бъдеще да създадем сериозен отбор от „тестери“. Защото аз, а съм сигурен още много хора в днешно време, предпочитат да получат информация не от рекламни послания, а от конкретни хора, всеки от които индивидуален и с различен поглед. Тук има много колеги, които могат, знаят и биха представили един продукт, инструмент и прочее. Ще го направят така, че да е възможно най-информативно и полезно за останалите. Така че, включвам се, скоро очаквайте и много други…

Пък и ти, читателю, знай..., че освен да се чете трябва и да се пише…! Помисли в какво си добър, къде и кога да те включим!

А на мен ми се падна това, от което всички разбират.

Имам предвид бормашина, не футбол. Макар че като гледам на терените какво става, ще се окаже, че съм експерт и по футбол… Спокойно мисля, че мога да драсна едно ревю... Децата ми гледат телевизионната рубрика "How it is made", т.е. "Как се прави", за футбола само ще променя заглавието нa: "Как да не се прави"... И пиша ли, пиша... каквото виждам.

Сега обаче за инструменти ще пиша и веднага питам: Ако имате само един инструмент вкъщи, кой ще е той?

Не бързайте и не се подвеждайте от темата на ревюто... Чук ще е!

А по ред на използваемост, след чука, са отвертката и клещите. Бормашината идва веднага след тях - първият в редицата "електрифициран" инструмент.

Откакто човекът е открил окръжността, респективно кръглите отвори, си мечтае за нещо, което да ги прави бързо и лесно. Почти не се сещам за ремонт или някаква майстория, без нужда от бормашина. И, естествено, всички разбират от бормашини. Даже и жена ми, която още не може да различи болт от винт, но може да посочи бормашината, да познае какво е, да уцели от първи път как се държи и даже подскача съвсем малко като натисне бутона.

Кое според мен е най-дразнещото в една бормашина – КАБЕЛЪТ! Ако го има. Един отвор да трябва да се направи, се почва с кабели, размотавай, включвай, пробивай. Добре, че преди време измислиха акумулаторните бормашини. Завърти, сложи бургия, натисни – готово! Който пръв се е сетил да го направи - бравос и хвала! А когато се налага да се направи нещо на двора и по колата, е направо незаменимо улеснение. Бормашината, която получих, е с батерии, така че доволен продължавам.

Първо, "сухата информация", какво точно получих за тестове:

ТЕХНИЧЕСКИ ДАННИ:

Акумулаторна батерия: литиево-йонна, max. 12 V (2,0 Ah)
Max. въртящ момент: 28 Nm
Размер на патронника: Ø max. 10 mm т.е. до какъв диаметър на опашката свредла и прочее можете да поставите.
Номинални обороти на празен ход: 0 – 350 min⁻¹ (1-ва скорост) / 0 – 1300 min⁻¹ (2-ра скорост) (Има две скорости, превключваеми с бутон, редуктор вътре, преполагам)

Производителят представя уреда по следния начин:

За улеснение и максимален комфорт при работа инструментът е снабден с ергономична ръкохватка, с меко противоплъзгащо покритие и е конструиран компактен и лек.

Разполага с вградено LED осветление за удобство, при употреба в слабо осветени помещения, и със зарядно устройство за бързо зареждане.

Пълното зареждане на батерията отнема само час, след което зарядното се изключва автоматично.

Акумулаторната бормашина Parkside е с редуктор с 2 предавки, възможност за плавно регулиране на оборотите и бърз стоп (което осигурява по-добър контрол при работа с инструмента).

Може да се избира между 19 степени на въртящ момент и допълнителна степен за пробиване.

Бързото превключва без инструменти между функциите за пробиване и за завинтване. Налични са метален бързо свиващ се патронник с бързо освобождаване и интегриран магнитен държач за битове в шпиндела.

Автоматично фиксиране на вала SPINDLE LOCK.

Да поразгледаме машината! Идва в куфарче. Ако не ви мързи всеки път да я прибирате в него, изглежда отлично, а като я сложите на рафта, е супер подредено.

На вид - малка, прибрана, удобно стои в ръката, а според жена ми била красива (според мен я впечатли светодиодчето отпред, което служи за фенерче). Мен пък ме учудва колко много време им трябваше на конструкторите да се сетят да слагат фенерче на ръчните машини.

Батериите са литиево-йонни, което е добре, бързо се зареждат, (под час реално) нямат памет и не е зор да ги мисли човек. Слагат се на зарядното и след малко машината е готова за работа. Впрочем тук ще ви споделя едно "тайно знание", с което може да намалите амортизацията на всякакви литиево-йонни батерийни пакети, включително на телефони, ноутбуци, че и на настоящата бормашина. За батериите, най-доброто състояние, в което най-малко се амортизират с времето, е когато са заредени между 50% до 80%. "Под" и "над", не е добре. Дръжте ги така, доколкото и когато ви е възможно, ще изкарат най-дълго…

Първи впечатления:

Малка (за мен), удобна, лека!

Фенерчето отпред, освен че свети, когато работи, може да се включи и самостоятелно, (с леко натискане на спусъка) - определено е удобно. Не ми харесва, че светодиодът е леко синкав, можеха да сложат по-приятен.

Заключването на патронника е удобно, стягане-отвиване, става безпроблемно и бързо. Голям плюс!

Откачването на патронника (с натискане на червената част и издърпване) е добра идея, а с "отличен" оценявам "хрумката" шпинделът да е направо с място за „битчета“ (с магнитче). Така няма нужда от преходници и постоянно завиване-отвиване. С тази машина махате патронника и веднага я ползвате за завиване на болтове, винтове и прочее… Слагате патронника, пробивате… Бързо и удобно. Може и да не се сваля бургията.

Регулируемото усилие на патронника, на мен ми е неособено информативно като усещане, не че има голямо значение, важното е да работи. Макар че, признавам си, не я ползвам особено тази екстра. Винаги съм на „макс“, нямам нерви да регулирам и съобразявам усилие… Когато трябва, ще спра или поне така си мисля.

Има информация за състояние (заряд) на батерията (цветна светодиодна стълбица) - тук отбелязвам още един плюс, особено ако нямате идея колко е заредена, или кога за последно сте я ползвали.

Накратко, общите впечатления:

Уредът си заслужава, определено. Понеже често ползвам бормашини, вкъщи си имам няколко. Големи, средни, с кабел, с батерии, стари и нови, от най-висок клас за професионална употреба и даже такива, останали от времето на соца. А най-ползваната от тях е..., която ми е най-близо! Хората дефинитивно сме мързеливи (съдейки по мен предимно) и каквото и да си говорим, гледам да ми най-удобно. Затова, каквото е "под ръка" - с това работя.

Бормашината Parkside на LIDL има ценните качества, да е малка, лека, неособено скъпа и хич да не ми се налага да я мисля.

Всъщност аз открих инструментите на LIDL случайно. Един ден супер "яката" водойструйка, която имаме вкъщи, взе, че се повреди. Случва се, разбира се, особено когато много ти трябва нещо и ти е важно да работи. Докато се организираме със сервиз и т.н., пазарувайки в LIDL (има добър черен шоколад 70%+ на уникална цена), брат ми гледа някаква водоструйка... На смешна цена! И я взема за вкъщи, докато се поправи голямата.

А то, да се окаже, че и работи и то не лошо. Свършихме си работа тогава. С течение на времето, понеже е малка като размер и удобна общо взето, на когото му потрябва - все за нея се хваща. Но един хубав ден и тя взе, че се повреди. Викам си, въобще не е загуба, изкъртихме я от работа, отдавна се изплати, хвърляме я. Брат ми обаче се сеща, че имала гаранция. Разправям му: "Остави тая работа, всички знаем с гаранциите как стои въпросът, винаги измислят нещо защо си си сам виновен." Казвам да я зарязва и толкоз. Той обаче, докато пазарувал (имаме LIDL съвсем наблизо), питал за гаранцията, връща се ентусиазиран да пробва. Занася я с бележката, (в най-близкият до нас магазин, не откъдето сме я взели) дава я, а те му казват след седмица да се обади. Смея се аз: "Да бе, чакай ти от "умрял писмо". Но не щеш ли, след седмица следва учтиво позвъняване. Да ми минел да си вземе водоструйката. Бре, викам си, това не може да е истина, как пък я оправиха, според мен двигателят беше "дал фира".

А брат ми се връща... с нова водоструйка, нов модел, още по-добра от изгорялата... Без въпроси, без обяснения от рода: "А някога да е попадала капка вода върху нея?"

И така. Това беше моментът, в който открихме вкъщи инструментите нa Lidl. Да, не са предназначени за постоянна професионална употреба. Ако направя металообработващ цех, ще си купя други инструменти. Но за ежедневните дреболии вкъщи, разните постоянни малки ремонти по 4х4 и всякакви домашни дейности, нямат равни. Най-вече, защото покупката на такъв инструмент не е въпрос, който трябва внимателно да се съобрази със семейния бюджет, достатъчно са евтини. От друга страна, дали примерно тази бормашина, герой на моето ревю, може да пробие няколко милиона дупки, преди да се амортизира, хич не ме касае. Със сигурност за следващите години ще са по-малко. За сметка на това обаче, само батерията на една от другите ми бормашини струва два пъти по-скъпо от цялата бормашина на Lidl. А ако се повреди, докато пазарувам, ще ми я сменят без въпроси и условия... И точно безусловната гаранция принципно променя моето отношение.

Ако преди години някой ми беше казал, че ще си купувам инструменти от Lidl, добре щяхме да се посмеем на този виц. Върти се планетата, променя се светът...

Резюме:

За парите си добра ли е машината? - ДА!
Става ли за домашни ремонти, дребни поправки, работа по лека кола, 4х4? - ДА!
Изисква ли някакви специални умения при работа или пък особена подготовка? - НЕ!
Аз лично ще я ползвам ли? - ДА!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови