Ще зареждаме ли скоро всички устройства с един кабел

OFFNews Последна промяна на 17 януари 2020 в 12:28 3379 1

Ще можем ли скоро да зареждаме всички видове телефони, таблети, четци на е-книги и други устройства с универсално зарядно? Да, ако европейските депутати постигнат консенсус и принудят Apple да изостави своя Lightning connector, с който се зареждат няколко устройства на Apple, пише Би Би Си.

Още през 2014 г. Европейският съюз прие директивата за радиосъоръженията и призова за разработване на общо зарядно устройство. Това обаче и досега не се е случило по волята на технологичните гиганти и този  понеделник депутати призоваха Европейската комисия да ги принуди да приложат единен метод за зареждане, за да бъдат намалени отпадъците от остарели кабели, които са повече от 51 000 тона годишно.

Европейските депутати ще гласуват въпроса на все още неопределена дата, но отсега Apple се обявяват против, като твърдят, че предложеният регламент ще затрудни иновациите и ще бъде неудобен за потребителите.

Ако предложението бъде прието, ще се изисква въвеждането на нов метод на зареждане. Най-вероятно тогава Apple ще започне да използва кабела USB-C, с който работи и iPadPro 2019. Друга възможност е да се премахнат изцяло кабелите за зареждане и да се използва безжична технология. По-голямата част от новопроизведените телефони Android вече разполагат с USB-C портове. 

Apple, заедно с 10 водещи технологични гиганти като Nokia и Samsung, подписаха меморандум за разбирателство през 2009 г. Те обещаха да осигурят USB зарядни устройства, съвместими с микро USB. Apple обаче се възползва от вратичка, която позволи на производителите да продължат да използват собствените си зарядни устройства, ако предлагат адаптер.

Apple и много от нейните конкуренти, като Huawei и Samsung, вече пуснаха продукти, които зареждат безжично своите устройства. Въпреки че технологията е в начален стадий, това означава, че вече е възможно новата технология да се конкурира с традиционните методи за зареждане.

Някои анализатори дори прогнозират, че Apple би могла да бракува напълно своите портове за зареждане, пускайки бъдещите модели iPhone и iPad единствено с безжичното зареждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Plamerias

17.01 2020 в 13:23

Със сигурност ще бъде улеснение за всички потребители без значение модели и вид устройства.
 
X