Ще удължи ли ЕС живота на битовата техника?

OFFNews 09 януари 2019 в 12:21 2712 0

Снимка Pixabay

Случвало се е на мнозина: купувате електроуред и точно след изтичане на гаранцията той се поврежда.

Поправката е твърде сложна, а и струва почти колкото нов уред. Затова сте принудени да го хвърлите в планината на световния боклук и да купите друг.

Промяна може би се задава като част от усилията на много страни да ограничат замърсяването и свръхпотреблението.

Екоминистрите на държави от ЕС са изготвили серия от предложения, задължаващи производителите да произвеждат по-дълготрайна и по-лесна за ремонтиране техника. Tе се отнасят до осветителни и големи домакински уреди и телевизори.

Подобни мерки се готвят в поне 18 американски щата, съобщава Би Би Си. Предложенията засягат уреди, които не могат да се разглобят за ремонт или за които не се предлагат резервни части или инструкции за ремонтиране.

В ЕС Директивата за екодизайн полага рамката на екоизискванията към производителите на електроуреди. Предложенията за нейната ревизия срещат противоречиви реакции, като производители ги смятат за твърде ограничаващи и възпрепятстващи иновациите. В същото време потребителски организации недоволстват, че се се дава право на производителите да запазят контрола върху ремонта на уредите, като настояват ремонтът да се извършва от специални сервизи под техния контрол. Това, от своя страна, ограничава независимите техници и сервизи при достъпа им до резервни части и прави услугата по-скъпа.

Европейското бюро по околната среда (EEB) настоява директивата да обхване и други продукти като смартфони и принтери.

Според екоактивисти промените ще намалят емисиите на вредни газове и ще доведат до по-разумна употреба на ресурсите.

Новата политика почива на тревожна статистика. Според цитирано то Би Би Си проучване процентът на големите домакински уреди, които са се повредили сериозно в рамките на пет години след закупуване, е нараснал от 3,5 на 8,3 в периода 2003-2012 г.

Според друга статистика около 10 на сто от изхвърлените за рециклиране перални машини са на по-малко от пет години. В същото време много от продаваните в Европа лампи имат крушки с индивидуален дизайн, който не могат да бъдат сменени. 

Не е ли добре да заменим старите уреди с нови?

Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Според специалистите, с оглед на глобалния ефект върху въглеродните емисии, ако уредът е стар и с ниска енергийна ефективност, е добра идея да се замени с нов с енергиен клас А или АА. В останалите случаи ползването на по-стар уред подпомага намаляването на вредните емисии.

Паралелно с това възникна дебат и за ремонта на старите уреди. Потребителски групи настояват за ясни и прости инструкции за ремонт и разглобяване на уредите. Производители обаче изразяват опасения, че ремонтът от домашни майстори би довело до множество други повреди и би направило потенциално опасни някои уреди, неремонтирани от професионалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!