Шефът на Zoom реже 98% от собствената си заплата и съкращава 15% от служителите

OFFNews 08 февруари 2023 в 11:35 2148 0

Централата на Zoom в Сан Хосе

Снимка Getty Images

Централата на Zoom в Сан Хосе, Калифорния

Компанията за видеоконферентни разговори Zoom стана поредната в технологичния бизнес, която започва съкращения на служители. След бурното ѝ разрастване по време на пандемията от COVID-19 днес тя обяви, че съкращава 1300 служители, предава Би Би Си.

Те са около 15% от работната сила на компанията, която напоследък отчита забавяне на ръста на потребителите и спад на печалбите.

Намаляват се и заплатите, включително на ръководния състав. Шефът ѝ Ерик Юен заяви, че той и други ръководители ще приемат големи намаления на заплатите. Лично той ще намали своята с 98% и ще се откаже от бонуса си. Основните заплати на останалите членове на ръководния екип ще бъдат намалени с 20% и ще бъдат лишени от бонуси.

"Тъй като светът преминава към живот след пандемията, виждаме, че хората и предприятията продължават да разчитат на Zoom - пише Юан в съобщение до служителите, споделено от компанията. - Но несигурността на световната икономика и нейният ефект върху нашите клиенти означава, че трябва да отправим труден - но важен - поглед навътре, за да се пренастроим, така че да можем да издържим на икономическата среда, да предоставим услуги на нашите клиенти и да постигнем дългосрочната визия на Zoom."

Amazon и Salesforce са сред другите големи компании, които обявиха големи съкращения на работни места, заявявайки, че бумът на бизнеса, който те наблюдаваха по време на пандемията, приключва. Повече от 300 технологични фирми са съкратили близо 100 000 работници в световен мащаб от началото на годината, според сайта Layoffs.fyi, който проследява подобни съобщения.

Zoom се сблъсква с предизвикателства, тъй като конкурентните технологични фирми усъвършенстват своите предложения за видео. Приходите на фирмата са се увеличили повече от три пъти през 2020 г. и са нараснали с около 55% през 2021 г. Но през миналата година ръстът се забави до едноцифрено число и печалбата ѝ рязко спадна. Акциите на компанията се сринаха с повече от 80% от пика си през 2020 г.

Съкращенията ще засегнат всяка част от организацията и имат за цел да намалят дублиращите се функции и да се пренасочат към основните приоритети на фирмата.

Zoom очаква преструктурирането да струва от 50 до 68 млн. долара, като засегнатите служители ще получат 16-седмична заплата и здравни осигуровки, както и друга подкрепа.

"Работихме неуморно, но също така допуснахме и грешки. Не отделихме толкова време, колкото трябваше, за да анализираме задълбочено екипите си или да преценим дали се развиваме устойчиво, в посока на най-високите приоритети - казва Юен. - Като главен изпълнителен директор и основател на Zoom, аз съм отговорен за тези грешки и за действията, които предприемаме днес и искам да покажа отговорност не само на думи, но и със собствените си действия."

Акциите на фирмата скочиха с повече от 8% след съобщението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови