Революцията 5G: Решението на множество проблеми в транспорта и логистиката

OFFNews 13 ноември 2019 в 07:27 4212 0

Транспортната индустрия е динамичен сектор, който постоянно търпи развитие. 5G има огромен потенциал да трансформира настоящите транспортни системи в интелигентни системи от стандартни мрежи с оптимизирана комуникация за превозни средства и взаимосвързани системи за цифрова идентичност.

За да разберем по-добре възможностите, които 5G носи за транспорта, първо трябва да обърнем внимание на най-честите проблеми, свързани с транспорта в големите градове.

Те включват изключително голям трафик - задръствания в сутрешния и вечерния час пик, замърсяване на въздуха и катастрофи, които всъщност могат да бъдат намалени и дори предотвратени. Тези проблеми вече могат да бъдат решени, тъй като благодарение на мрежата от пето поколение се активира истински интелигентна транспортна система, която най-добре може да повлияе в три аспекта: превозно средство до превозно средство, превозно средство до инфраструктура и мултимодален транспорт.

5G ще даде възможност за директна комуникация от превозно средство до превозно средство, за да се предотвратят задръстванията и закъсненията на градския транспорт в трафика. Независимите превозни средства вече ще могат да предупреждават другите участници в движението за промяна на пътните условията - лошо време, пътни инциденти и т.н. Това позволява оптимизация на движението, като същевременно се повишава и безопасността на пътя.

Мрежите от пето поколение ще подпомогнат и за комуникацията между автомобилите и инфраструктурата. Проблемът днес е, че безжичните технологии, използвани от съществуващите системи, са фрагментирани. С 5G не само ще се обедини комуникацията, но и ще осигури директна ниска латентност, която ще даде възможност и за по-добър и бърз контрол на сензори, светофари, камери, дронове и други пътни съоръжение, които са ключов елемент в пътната инфраструктура. Бързият контрол може да се окаже и причина за намаляване на времето за пътуване.

5G ще повлияе директно и на логистиката и веригите за доставки като позволи повече информация да се трансферира в реално време, което от своя страна ще увеличи видимостта на движенията и оптимизира процесите. С добавянето на все повече устройства от веригата за доставки в т.нар. Интернет на нещата, ще се създаде изключително богат поток от данни, които ще изпращат сигнали в реално време, провокирайки определени действия. Например, използвайки 5G, камионите ще могат да комуникират директно със склада, че частите, които се доставят са на изчерпване, за да могат да от склада да изпратят още. Това ще стартира процес от действия, включващи движения в склада, консолидация, опаковане, товарене, дистрибуция и доставка на новите пратки. Ключът към успеха ще се крие в правилното използване на богатството от данни за създаване на иновативна технологична платформа, която да може да ги обработи и да подобри ефикасността и производителността на цялата верига.

Идеята да се комбинират няколко вида транспорт в дадено пътуване не е нова, но с навлизането на 5G тя ще достигне нови висоти. Качественият мултимодален транспорт ще позволи, например, да се вземе автобус, след това да се наеме автомобил или да се използва решение за микро-мобилност, като електрически мотор или скутер. Предизвикателството тук е да се осъществи плавен преход от единия вид транспорт към другия, като се гарантира, че регистрацията и плащането са възможно най-безпроблемни, сигурни и бързи. В момента всичко изброено дотук се обработва отделно, но бързата скорост на 5G ще улесни управлението на цифровите идентичности в различните системи и доставчици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови