Redmi Note 13 5G е стилен смартфон в средния клас

Юлиян Арнаудов 15 март 2024 в 13:06 33069 0

Redmi Note 13 5G

Снимка OFFNews

Redmi Note 13 5G

Средният клас смартфони на цена около 500-600 лева е може би най-популярния сегмент в България. Конкуренцията тук е ожесточена, затова и производителите всяка година се опитват са предложат по-добри продукти. Redmi Note 13 5G е отличен представител в тази категория с препоръчителна цена от 529 лева за версията с 6GB RAM и 128GB място за съхранение. Той е наличен в официалната партньорска мрежа на Xiaomi в България, в онлайн магазина на бранда тук или във физическите магазини на компанията в Ринг мол или Парадайс. 

Redmi Note 13 5G идва със съвременен дизайн, редица възможности, но и с някои позабравени при флагманите екстри. Сред тях са жакът за аудио слушалки, слота за MicroSD карта за допълнително място за съхранение, включен калъф и зарядно в комплекта. Все неща, които вече са изчезнали от по-високия клас устройства, но все още с практични предимства.

Дизайн и екран

Redmi Note 13 5G е изненадващо лек, на фона на повечето смартфони, особено от по-високия клас. Разполага с 6.67-инчов AMOLED екран със 120Hz адаптивно опресняване на дисплея. При него, устройството само преценява кога да превключва на по-високата стойност и така се пести батерията. Резолюцията е 1080 на 2400 пиксела, като самия екран е ярък (пикова от 1000 нита) и с добро представяне на цветовете. В централната горна част има процеп за селфи камерата. Рамките около екрана са сравнително тънки за устройство от средния клас.

Дизайнът е традиционен за Redmi серията от последно време, както и за по-новите Xiaomi смартфони. Рамката и гърбът са пластмасови, като първата е матова, а вторият е полиран и наподобява стъкло. Отдясно са разположени бутоните за контролиране на звука, а под тях – този за включване на смартфона, в който е интегриран и сензорът за пръстови отпечатъци. Лявата част на рамката е сложен слота за SIM и MicroSD картите. В горната част е аудио жакът, а в долната – вече задължителният Type-C порт за зареждане и говорител.

Тестовата бройка е в бял цвят или Arctic White е с интересна текстура на гърба, която наподобява снежни навявания или ледени следи. В задния панел е разположено и почти квадратното гнездо за основните камери.

Със 108MP камера напред

Тежестта на основните камери пада почти изцяло на 108MP сензор. Той е допълнен от 8MP широкоъгълен и 2MP макро в задното гнездо. Предната селфи камера е 16MP. Когато снимате с основния сензор, снимките по подразбиране се правят в 12MP покрай комбинацията от пикселите и са с прилично качество. Има си режим за пълна резолюция (108MP), който също прави нелоши кадри, с повече детайли, по-малко шум, но и по-голям размер на файловете. Цветовете и в двата случая са сравнително естествени, не прекалено подправени, както при някои други модели.

В приложението на камерата е включено приближение (дву- и трикратно), но то е изцяло дигитално. Това означава, че малко или много ще има влошаване на качеството в детайлите. Вторият вариант е да ползвате 108MP кадри и после да изрязвате съответната зона. Резултатите са сходни. Нощните снимки са доста добри, като отново основната част я изнася 108MP сензор. Xiaomi и техните Redmi смартфони все повече се усъвършенстват в софтуерната обработка, благодарение на която се постигат подобни отлични резултати.

Селфи камерата прави добри портретни снимки. Хората изглеждат естествено, въпреки, че е само един сензорът има добро разделение между персонажа и околните обекти. Макро камерата позволява да правите доста добри кадри от много близки разстояния. Видеото също е приемливо, но заради рестрикции покрай процесора можете да снимате в максимална резолюция от 1080p.

Хардуер, батерия, софтуер и екстри

Хардуерно, Redmi Note 13 5G идва с 6nm процесор на Mediatek Dimensity 6080. Това не е най-бързият чипсет на пазара, но като изключим първите 2-3 минути на настройване, след това смартфонът работеше бързо и сравнително плавно при нормално натоварване. Както името подсказва, устройството е съвместимо с 5G мобилните мрежи. В България засега се предлага само една конфигурация от 8GB оперативна памет и 256GB място за съхранение.

Батерията е сравнително голяма – 5000 mAh и позволява 33W бързо зареждане. По данни на компанията В комплекта е включено зарядно с такива параметри. При нормално натоварване Redmi Note 13 5G може да издържи почти стандартните ден и половина с един заряд. При по-интензивно – около ден.

Идваме до софтуера, който е Android 13, надграден с интерфейса на Xiaomi MIUI 14. Устройството ще поддържа до три пълни системни ъпдейта и един повече по сигурността. Интерфейсът на Redmi Note 13 5G ще се хареса на тези, които обичат по-големите и изчистени икони. Смартфонът идва с доста инсталирани приложения от Xiaomi, като собствен браузър, гейм център, и др. Това за камерата е сравнително добро, както вече отбелязахме.

Освен позабравените вече 3.5мм аудио жак, MicroSD слот и други глезотийките в комплекта, Redmi Note 13 5G има една друга екстра – IR сигнал за дистанционно. Доста нишова възможност, но за някои ще е приятна изненада.

Като заключение, Redmi Note 13 5G се оказва красив, стилен и добър смартфон за хора с по-ограничен бюджет. Отличен екран, 108MP камера, нелоша батерия и куп малки екстри, които започнаха да изчезват от големите флагмани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!