Победителите в академия за иновации 2019

OFFNews 13 май 2019 в 19:03 3115 0

На 10 и 11 май в София се проведе шестата Академия за иновации, организирана от агенцията Innovation Starter. Тя е споделена платформа за обучение по предприемачество и иновации между всички университети в България и събитие, в което студенти от цялата страна представят идеите си пред бизнеса веднъж годишно.

Двудневният формат е състезание с елементи на програмиране - хакатон. Голямата награда от 10 000 лв. и посещение на Европейските институции в Брюксел, предоставени с подкрепата на Европейска инвестиционна банка, компания "Progress" и Европейската комисия в България, отиват при отбора студенти с най-приложима и оригинална идея.

В журито участват изпълнителните директори на 7 бизнес организации, 5 неправителствени и 10 университета.

Първо място: Hub Ground

През 2019 година на първо място се класира отбор студенти: Hub Ground, с водещи участници Борис Ангелов и Жан Ильов от Американския университет в Багоевград (АУБ). Те са разработили иновативна онлайн услуга, която свързва работодатели и служители, според уменията на търсещите и портофолио от проекти, което работодателите имат на пазара. Предлага оферти с най-добро заплащане и допълнителен стимул през платформата за бъдещите служители, които могат да увеличат заплатата си с 5% годишен бонус след 6-ия месец, ако се задържат на оферираното от Hub Ground работно място.

Кое е иновативното? В момента при търсене на работа служители и работодатели, както и агенциите, които се занимават с подбор на персонал, разглеждат предимно стандартно CV, с предишен опит и препоръки. Повечето стандартни сайтове с оферти за работа вече не работят, както и търсенето на работа през платформата LinkedIn. В IT сферата, където търсенето на кадри нараства, талантливи програмисти могат да работят върху повече от един проект, по едно и също време, от една страна. От друга - конкуренцията между компаниите за търсене на кадри е голяма, но търсещите трудно се ориентират в диапазона на заплащането. Hub Ground ви дава възможност да достигнете до най-добрата възможна заплата, спрямо опита, който имате към момента, като свързва уменията ви с портфолио от проекти на различни компании и ви предлага лична къстъмизирана оферта за работа през самата платформа.

Второ място: OS Implants

На второ място се класираха OS Implants - отбор студенти от Медицински университет София, Ваньо Везиров, Марио Емилов, Кирил Станчев и Алексей Митев, с напреднал прототип и проект за 3D принтиране на костни импланти.

Трето място: The Braves

Трета награда отиде заслужено при студентите от The Braves от Нов български университет в състав: Захари Колев, Мартин Хараланов, Диана Вълканова, Радослава Киркова и др. Идеята, както името на отбора подсказва, е доста смела и провокативна: сладолед, който облекчава симптомите "болка и раздразнение" при менструален цикъл на жените. Продуктът е с билков и пробиотичен състав. "Womenicer" преобръща представата за продукта сладолед в един толкова традиционен сектор.

Статистиката: студенти от 20 университета, 30 отбора, над 18 допуснати до финалите и един голям победител за 2019 година: Hub Ground!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови