Няма информация за пострадали държавни органи от вируса WannaCry

OFFNews 16 май 2017 в 13:15 2270 1

Няма информация за пострадали държавни органи от вируса WannaCry

За момента няма информация за това зловредният софтуер WannaCry да е засегнал органи на държавната администрация. От Държавната агенция "Електронно управление" съобщиха, че към днешна дата в Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg няма постъпила информация за засегнати държавни институции.

Центърът е предупредил за съществуващите уязвимости, които са използвани впоследствие от WannaCry. Експертите са отправили и предупреждения за възможни атаки, а също така и съвети за предпазване от тях. Още през март до административните органи са изпратени препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове.

От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на „WannaCry”, както и за информационните кампании и за превантивните мерки.

От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.

Вече се появи информация за засегнати компютри в София и Варна, но не е потвърдено това да е станало в държавни институции. Още в понеделник беше съобщено, че ведомство е засегнато от удара, но към момента това не е потвърдено официално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови