НАСА ще плати $1 на компания да събере скални проби от Луната

OFFNews 04 декември 2020 в 16:35 1973 0

НАСА, американското управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство, ще плати $1 на компания да събере скални проби от Луната, предаде Би Би Си. 

Базираната в американския щат Колорадо компания "Lunar Outpost" е сред четирите фирми, спечелили търга и договор с НАСА за изпълнение на мисията по нискобюджетната програма на космическата агенция за събиране на лунни ресурси, обявена по-рано тази година. 

Другите печеливши кандидати са базираната в Калифорния "Masten Space Systems", както и японската "ispace" заедно с дъщерното си дружество в Европа.

Компаниите ще събират лунен реголит или почва с тегло между 50 и 500 грама, като заедно с тях ще предоставят визуални доказателства и други данни за събирането на пробите.

Мисията на Lunar Outpost ще бъде осъществена през 2023 година, а за нея и останалите участници в програмата ясно личи, че не средствата са водещи. Техните очаквания са за научни ползи, като например позволението да извличат ресурси от лунната повърхност.

Финансирането е толкова ниско, защото НАСА плаща само за събирането на реголита, а не за разходите за развитие или транспорт на компаниите.

Иновацията тук не е от финансова стойност, а в създаването на бизнес и правни норми за формиране на пазар извън пределите на Земята, смята космическият експерт Синейд Съливан. Съливан коментира, че НАСА създава важен прецедент със заплащането от $1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови