Майкрософт ще пази данни в Германия, страх ги е от американски шпиони

OFFNews 11 ноември 2015 в 14:15 2434 2

Снимка Архив

Американската компания Майкрософт ще отвори нови центрове за данни в Европа с цел да предпази европейските си клиенти от наблюдение на американските разузнавателни служби, съобщава Financial Times.

Те ще отворят в края на 2016 година и ще бъдат управлявани от Дойче Телеком. На клиентите ще се наложи да заплащат допълнително, за да пазят данните си по този начин. 

На среща с медиите в Берлин тази сутрин изпълнителният директор на Майкрософт Сатя Надела е заявила, че новите центрове ще позволят на клиентите да използват пълния потенциал на компанията за складиране на данни в мрежата и ще подпомогне германските компании да задържат контрола върху информацията.

Изявлението е поредният ход в битката между американските технологични компании и правителството за контрола на чуждестранна информация. Фирми като Майкрософт и Гугъл се стремят да запазят доверието на клиентите си след разкритията на Едуард Сноудън, но спорят с американската полиция и агенции за разузнаване, които настояват за привилегирования достъп, с който се ползваха до сега.

В момента тече съдебна битка между Майкрософт и американските власти, които настояват за достъп до пощата на американски гражданин, съхранявана на ирландски сървър. От компанията категорично отказват да предоставят достъп на службите.

Законите за защита на личните данни в Германия са едни от най-строгите в света. Именно поради това компанията разполага центровете си там. По този начин всички искания за информация ще трябва да минават през немските власти.

Действията на Майкрософт може да засегнат и хора, които не са клиенти на компанията. Ако германският модел се превърне стандарт за сигурност на данни фирми като Амазон и Гугъл могат да поискат подобни мерки. Европейските власти също могат да бъдат окуражени от този ход. Миналият месец Европейският съд определи за недействителна спогодбата позволяваща на американски компании да изпращат данни за европейски граждани в Америка.

Споразумението се преговаря в момента и действията на Майкрософт могат да повлияят на дебатите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!