Лекари съветват: Родители, забранете телефоните на децата, докато вечеряте!

Не заменяйте щастието в общуването със семейството със снимки, на които изглеждате щастливи, препоръчват още те

OFFNews 07 февруари 2019 в 12:06 2506 0

Мобилните телефони да бъдат забранени по време на вечеря и времето преди лягане, препоръчват четирима британски водещи медицински специалисти, цитирани от Би Би Си.

Децата трябва да си почиват от взирането в екраните на всеки два часа, смятат още те и казват, че е необходимо технологичните компании да вложат повече усилия с цел опазването на детското здраве и безопасност.

Докладът е публикуван непосредствено преди среща на държавния секретар по здравеопазване в Обединеното кралство Мат Ханкок с шефове в Инстаграм за обсъждане на съдържание в социалната мрежа, което може да подтикне към самонараняване или самоубийство. Поводът за нея даде самоубийството на тийнейджърката Моли Ръсел, чийто баща твърди, че притежаваната от Facebook платформа за снимки "помогна за убийството на дъщеря ми".

Проф. Дейм Сали Дейвис, главен лекар във Великобритания, потвърждава, че очевидно има деца, които имат достъп до неподходящо за тях съдържание. Тя е категорична, че компаниите са длъжни да пазят децата и че е необходимо възрастово ограничение за определено съдържание в социалните медии. Тя обаче признава, че няма доказателства за директна връзка между онлайн дейностите и умствените проблеми.

Ето какво препоръчват лекарите на родителите, за да опазят децата си:

- не им позволявайте да използват телефони и мобилни устройства по време на вечеря;

- дръжте устройствата далеч от спалнята във времето за лягане;

- говорете като семейство за безопасността онлайн, за кибертормоза, за това какво трябва да направи детето, ако някой го притеснява;

- не използвайте телефона, докато пресичате улицата или при друга дейност, която изисква вниманието ви;

- уверете се, че децата ви си почиват от екрана на всеки два часа, като ги ангажирате с друг вид активност;

- контролирайте себе си по отношение употребата на телефони - родителите трябва да дават нужното внимание на детето си и да имат качествено време със семейството си и да не заменят това просто със споделянето на снимки, на които всички изглеждат щастливи.

Професорката препоръчва и на технологичните компании да инвестират в системи за надеждна проверка на възрастта на потребителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!