Кремъл забрани iPhone-ите на служителите си

OFFNews 20 март 2023 в 12:43 2583 0

айфони

Снимка Pexels

Всички служители в Кремъл са били инструктирани до края на март да сменят своите iPhone-и със смартфони от други марки и с друга операционна система.

Всички служители в Кремъл са били инструктирани до края на март да сменят своите iPhone-и със смартфони от други марки и с друга операционна система. Това съобщи руското бизнес издание "Комерсантъ".

Според източник, запознат с решението, администрацията на президента Путин може дори да закупи нови сигурни телефони за служителите си, за да ги улесни да се откажат от американските технологии. Подобни препоръки ще бъдат дадени и на служителите в регионалните администрации и други институции, твърди "Комерсантъ".

Екипът по вътрешна политика на Кремъл трябва да се отърве от своите айфони до началото на април, съгласно инструкциите, дадени на семинар в началото на март в Московска област.

Няколко души присъствали на събитието са разказали пред "Комерсантъ" точното указание:

"iPhone-ите - край! Или ги изхвърлете, или ги дайте на децата. Всеки ще трябва да направи това през март."

Първоначално сред участниците в семинара е имало дискусия за необходимостта от подобна мярка, но именно Сергей Кириенко, който отговаря за вътрешната политика, е сложил край на дискусията. Той определил краен срок до 1 април, в който служителите му да заменят своите iPhone-и. Източник на "Комерсант", запознат с изпълнението на тази заповед, добавя, че Кремъл може да проведе покупка на нови защитени смартфони за служителите си.

Изискването iPhone-ите да бъдат изхвърлени от Кремъл се дължи на съображения за сигурност. Според информационните специалисти на Путин тези джаджи са по-податливи на хакерски атаки и шпионаж от страна на западните специалисти, отколкото други смартфони.

Служителите на президентската администрация са били посъветвани да си купят телефони с операционна система Android, нейни китайски аналози или Aurora. Последната е разработена от руската компания Open Mobile Platform, дъщерно дружество на Ростелеком.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови