Какъв модел телевизор да изберем?

OFFNews 26 януари 2021 в 15:51 8161 0

Търсите телевизор и сте напълно убедени, че щом влезете в магазина ще откриете точния модел. Пристъпвате с бодра крачка и само след минути от увереността ви не е останало почти нищо. Защото с всеки разгледан модел се губите все повече и повече сред морето от термини като LED, QLED, OLED, 4K, 8K, UHD, HRD, Full HD, плоски, извити екрани, SMART TV и още, и още, и още.


Предлагаме ви едно съвсем кратко ръководство, което (надяваме се) ще ви е от помощ при избора.

Как да изберете подходящия модел телевизор?

Размер на екрана: Колко голям е достатъчно голям?

Най-често срещаната препоръка, която ще чуете и от търговци, и от потребители е: “Колкото по-голям, толкова по-добре”. И това на практика е много добър съвет. Защото по-големите размери на екрана предлагат пълнота на изживяването по отношение на цветове, звук и картина.

Голям, голям, колко да е голям?

Това зависи основно от разстоянието, от което ще го гледате. Така например, ако то е по-малко от 1,5 метра, препоръчителният размер на екрана е до 32 инча. Ако разстоянието е от 1,5 до 2 метра - подходящият размер е 32 - 39 инча. Ако гледате от 2 до 2,5 метра ще ви трябва модел с размер на екрана 40 - 45 инча, а ако разстоянието е до 3 метра - подходящите инчове на екрана са съответно 46 - 55 инча. За разстояние на гледане над 3 метра, размерът на екрана е над 56 инча.
Подсветка: LCD, LED, QLED, OLED?

Всички тези термини означават едно, а именно подсветката на екрана на телевизора. А тази характеристика е важна, тъй като от нея зависи яркостта, наситеността, контраста и не на последно място детайлността на картината.

Кой тип дисплей е по-добър?

Всъщност, съвременното производство е базирано на два типа технологии - на LCD (технология с течни кристали) и LED (светодиоди). Първата технология се счита за остаряла, затова ще я откриете в по-старите модели или в бюджетните телевизори с по-малко инчове.
LED дисплеите имат много по-добри характеристики и това е причината всички модели от средния ценови клас да са LED.

Ами QLED и OLED?

OLED (Organic Light - Emitting Diode) е технология, която използва самоизлъчващи се частици, така че няма нужда от подсветка. Това позволява OLED телевизорите са бъдат невероятно тънки, като същевременно с това да предлагат силен контраст и превъзходен ъгъл на гледане. LG, SONY, Panasonic и Philips са четирите големи марки, които предлагат OLED телевизори.
QLED (Quantum - dot Light - Emitting Diode) е отговорът на Samsung. Тази технология използва квантови точки (малки полупроводникови наночастици), които обаче не излъчват светлина и се нуждаят от подсветка. QLED телевизорите предлагат живи цветове, ярки и отчетливи контрасти в изображенията.


Разделителна способност: Full HD, 4K или 8K?

Тази способност описва броя на пикселите, които съставляват картината на дисплея (по отношение хоризонтални колони и вертикални редове). Казано иначе, повече пиксели означават по-добра картина. А това от своя страна означава, че телевизорите с по-висока резолюция са по-добрият избор.

В продължение на доста години разделителната способност 1920х1080 или т. нар. Full HD беше стандарт при средния клас телевизори. И все още е най-често срещаната резолюция при бюджетните телевизори.

Въпреки това, все по-голям брой производители като Samsung, Sony, LG, Hitachi, Philips преминават към Ultra HD, по-популярни като 4К. 4К моделите имат четири пъти повече пиксели в сравнение с FHD и предлагат изключително детайлна, жива и контрастна картина. Другото им предимство е, че позволяват екрана да се гледа от по-малко разстояние, без това да пречи на комфорта на гледане.

Ами 8К?

8К моделите телевизори имат четворно по-голяма резолюция в сравнение с 4К, но към момента съдържанието, което може да бъде гледано на тях е силно ограничено.

Дизайн: извит или плосък екран?

Плоските телевизори са все още стандарт, но моделите с извит дизайн настъпват много сериозно. Кой от двата вида дизайн е по-добър е трудно да кажем, тъй като и двата имат своите предимства. Една част от потребителите се спират на стандартния дизайн, тъй като предлага повече възможности за монтаж (на стената, на стойка и т. н). Друга част предпочитат модели с извит екран, тъй като намаляват външните отблясъци.


Стандартен или Smart TV?

Тук направо ви казваме, имате ли възможност, избирайте Smart TV , тъй като на него можете да правите куп неща, които не можете да правите, ако имате стандартен телевизор. На умния телевизор можете да сърфирате в интернет, да играете на онлайн игри, да използвате приложения, да гледате филми онлайн и още, и още, и още.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews