Как да храним дистанционно домашния си любимец с Xiaomi

OFFNews 02 февруари 2024 в 09:30 28108 0

Xiaomi

Снимка OFFNews

Умната хранилка Smart Pet Feeder и поилка Smart Pet Drinking Fontain може да се окажат най-добрия приятел на домашния любимец

„Кой ще храни котката ми, докато ме няма?“ Всеки собственик на домашен любимец си задава този въпрос, когато му се налага да отсъства за повече от ден от дома си. Решенията обикновено се свеждат до наръч от купички пълни с гранули наредени в редица около мястото за хранене и втора – с вода. Когато това не помага или отсъствието на собственика е за по-дълъг период се прибягва до помощ от приятел, който да идва и регулярно да храни кучето или котката.

Това е доста непрактично и неудобно не само за собственика, но и за самия домашен любимец. Много често котките или кучетата са свикнали да се хранят по определен начин и график и наличието на подобна „шведска маса“ може да разстрои техния режим.

Xiaomi решава този проблем елегантно с две допълващи се решения – Smart Pet Feeder и Smart Pet Drinking Fountain. Преведено на по-достъпен език първото е умна хранилка, а второто е умна поилка. Те автоматично предоставят необходимата храна и вода на домашния любимец в точно определени количества, по график или при ръчно задаване. Като всичко това може да се прави дистанционно от смартфона на собственика.

Храна по график

Xiaomi Smart Pet Feeder се състои от две части – контейнер за храна и купичка за хранене. Те са в красив бял изчистен цвят, което ги прави практични за повечето интериори. Също така се сглобяват бързо и лесно посредством магнити, което улеснява и чистенето им. Това не трябва да ви притеснява, защото крайната конструкция е достатъчно издръжлива и много трудно котката или кучето може да я преобърне. Важно е да уточним, че хранилката е подходяща за котки и малки до средни кучета. Ако имате големи четириноги ще трябва да потърсите алтернатива, а за бебетата – да изчакате да пораснат и да минат три месеца възраст.

Тя е изработена основно от устойчива пластмаса, като единствено купичката е от неръждаема стомана за по-лесно почистване, по-голяма здравина и по-добра хигиена. Горната част на хранилката се поставя храната и има вместимост от 1.8 килограма. Което за повечето домашни любимци може да стигне за около 20 дни. За предпазване на храната при по-дълго застояване в горния капак може да се постави филтър, който предпазва от влага и разваляне. В комплекта има включен един брой, а производителят съветва да се сменя при ползване от 30 дни.

Стигаме до умната част на Xiaomi Smart Pet Feeder – свързването ѝ с мобилното приложение Mi Home. В него може да зададете параметрите на домашния си любимец и така да се създаде график специално за кучето или котката. Ако не искате да правите това, можете да пускате дози от по 5 грама гранули от приложението по ваше усмотрение. Или направо ръчно – през бутон в горната част на хранилката.

Все пак най-голямото предимство на Xiaomi Smart Pet Feeder е дистанционният достъп и управление. Чрез него можете от разстояние – било то на работа или на почивка, да храните спокойно домашния си питомец. Затова настройката с приложението Mi Home е повече от препоръчително. То става бързо и лесно, като единственото по-голямо усилие е необходимостта от ресетване на хранилката или поилката.

При Xiaomi Smart Pet Feeder това е малко по-голямо предизвикателство, защото изисква карфица или игла за SIM карта. Важно предимство е, че хранилката използва захранване директно от мрежата и не изисква зареждане. Ако ви няма и случайно спре токът, устройството разчита на 4 AA батерии, които да продължат работата му.

Две неща има, на които е хубаво да обърнете внимание. Хранилката е малко висока и ако я разполагате на кухненски плот, като в нашия случай може да ви бъде малко по-сложно зареждането ѝ с храна. Другото е, че заради системата за пускане има известно ограничение на типа гранули, които може да ползва Smart Pet Feeder. Те са свързани най-вече с формата и подходящите такива са кръглите или елипсовидните. Всякакви гранули с по-нетипична геометрия като звездички, квадратчета и други може да не работят добре с хранилката.

Умният фонтан

Умната поилка на Xiaomi носи дългото и в някаква степен странно на пръв поглед име Smart Pet Drinking Fountain. Да, говорим за умен фонтан и до голяма степен тя е точно такъв. То представлява пластмасов корпус с резервоар с вода, помпа която върти водата и повтаряне на процеса. Устройството е доста по-компактно от хранилката, което в комбинация с минималистичния дизайн го прави и по-красиво спрямо хранилката, макар и двете да са изработени в сходен стил. То предоставя не само пълна циркулация на водата, но и филтрация.

Поилката работи непрекъснато по подобие на фонтан или на старите чешмички от 90-те години. Което е много добра новина за кучето или котката ви. Животните като цяло са свикнали да пият вода от извори или естествени източници при които течността е в движение. Непрекъсната циркулация прави умната поилка по-атрактивна, а според редица ветеринари – по-успокояваща. Филтрацията на водата е необходима, заради косми и други боклуци, които може да попаднат обратно в резервоара в рамките на експлоатацията. Както и така се гарантира, че вашият домашен любимец ще разполага с чиста вода.

Умният елемент на Xiaomi Smart Pet Drinking Fountain отново се крие в приложението Mi Home. След свързване с устройството можете да следите нивото на водата, да получавате известия ако то е спаднало до критични нива. Както и да настройвате циркулацията – било то да е постоянна или да е активна 10 минути с 10 минути пауза след това. Резервоарът побира 2 литра вода, което за котка може да стигне за 4-5 дни. Въпреки филтърът е добре самият съд да се почиства веднъж седмично, за да може да се гарантира максимално хигиената.

Умните хранилка и поилка за домашни любимци на Xiaomi ще ви спестят много време и усилия в грижите за питомците ви. Устройствата ще ви дадат възможност да напускате дома си за повече от ден без да се притеснявате, че ще оставите вашита куче и/или котка гладни и жадни. Също така с умните им функции ще можете да изградите и по-здравословни навици на своите любимци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!