IT компания прави централен регистър за епидемията у нас - COV.ID

OFFNews 04 април 2020 в 19:36 4710 0

Калин Радев

COV.ID ще се казва централизираният онлайн регистър, който държавата ще ползва за овладяване на Ковид-епидемията у нас. 

По-рано днес за регистъра и приложението (app) към него спомена премиерът Борисов, като призова българите "да цъкат" в приложение за смартфони Virusafe, за да улеснят властите. Приложението ще е интегрирано в регистъра.

Регистърът COV.ID се разработва от "Софтуер Груп" като национален проект за внедряване на иновативни технологични системи.

От компанията изпратиха подробности до медиите за проекта.

Системата представлява централен регистър на лицата, свързани с COVID-19, който ще улесни вземането на решения за ограничаването на коронавируса и последствията, свързани с него. Проектът се извършва на доброволни начала срещу символичната цена от 1 лев и е част от цялостна инициатива на Министерски съвет в партньорство и с други технологични компании, допълват от "Софтуер Груп".

COV.ID ще дава възможност на оторизираните органи като регионални здравни инспекции и гранична полиция да подават автоматично и да въвеждат данни за поставените под карантина, заболелите и техните контактни лица и да следят информация за текущото им здравословно състояние.

Системата е базирана на вече утвърдена платформа на Софтуер Груп и ще дигитализира процеса за събиране на данни, тяхната обработка и анализ, както и доставянето на информацията до отговорните институции и структури в реално време.

„Нарастващата заплаха за здравето на населението и нуждата от спешни мерки изискват наличието на централизирано и ефективно решение, което да опосредства въвеждането и анализирането на тези данни. COV.ID ще позволи, по защитен и контролиран начин, оторизираните здравни и административни служители да получават навременна, достоверна и структурирана информация за целите на тяхната последваща работа и грижа за нуждаещите се“, коментира Калин Радев, главен изпълнителен директор на "Софтуер Груп".

COV.ID вече е интегриран със система за ранно предупреждение, анализи и прогнози, геолокационно уеб приложение и мобилно приложение за гражданите, разработени от партньорски ИТ компании, както и със системи на държавните институции, отговорни за овладяването на кризата у нас. Управлението на проекта, информационната сигурност, управлението и съхранението на данни се осъществяват от Информационно обслужване АД, основен партньор на държавни институции в изпълнението на ключови ИТ проекти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews