Борисов призова да ''цъкаме'' ново приложение за борба с COVID-19, за да улесним държавата

OFFNews 04 април 2020 в 11:46 19809 4

Всеки гражданин ще може да се включи в новата национална информационна система за борба с COVID-19, да получава бързо надеждна информация и да се ориентира към здравните заведения, съобщи на брифинг в Министерски съвет премиерът Бойко Борисов.

Останете си вкъщи и си цъкайте приложението, призова той.

Преди десетина дни екип от млади специалисти е направил предложението, с което да се улесни работата на националния щаб, на контролните органи и на всеки гражданин. Който иска, доброволно да се включи, каза Борисов.

В момента приложението, което се казва Virusafe, e пуснато за одобрение за включване в Apple App Store и Google Play Store.

Очаква се до ден-два да бъде одобрено и да може да се сваля на телефоните на потребителите.

Реализирана е мобилна апликация за всеки гражданин, насочена към това хората да могат проактивно да информират за текущото си здравно състояние и същевременно държавата също да може да реагира, ако се налага, съобщи на брифинга Ивайло Филипов от "Информационно обслужване".

"Информационно обслужване" координира и управлява процеса - заедно с още пет частни български компании.

Събирането на данни ще е на доброволен принцип. В приложението ще има и географски принцип - по области и общини.

Централен регистър ще събира информацията и ще я изпраща на държавните органи. Има регистър на карантинираните и на всички заболели - тази информация по автоматизиран път стига до органите на МВР, които осъществяват контрола на карантинираните. В системата са предвидени и интеграции с личните лекари, общините, службите на МВР, включително Гранична полиция и пожарната, с доброволците, за да може въведената информация да бъде моментално използвана от всяка структура.

Изграждането на такова интегрирано софтуерно приложение е от изключителна полза за Министерството на здравеопазването в дейността ни и в борбата срещу коронавируса, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на пресконференция в Министерския съвет.

Мобилното приложение и регистърът са много важни, защото ни дават много информация, за да правим съответните анализи, каза здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

4

elbarbudo

05.04 2020 в 09:33

Който не цъка - две седмици на полето да копа картофи!

17156

3

aviatora

04.04 2020 в 14:05

всеки здраво мислещ човек, ще се сети, че здравната ни система не е под натиск. Напротив, облекчена е в момента. Всичко планирано е отложено. Чувам от много места за хора, на които се отказва лечение различно от вируса. Чуват се вече и откази за тестване на хора със симптоми за вируса. На всичкото отгоре, се наливат пари в здравеопазването. Та прикрито, управниците са много честни, заради здравната система е... или поне отчасти. Осигуровките си текат, но хората не се лекуват. Дарения се правят, но нямаме толкова доказано болни, които да лекуваме... Остава да се спретне някой ремонт на болница докато се преустройва за бредстоящото бедствие...За сега всичко изглежда като "видяла жабата, че подковават коня, и тя вдигнала крак" и накарая всеки ден се вдига врява от крякане, което вече ми е отегчително да слушам.

3000

2

Вшето мнение

04.04 2020 в 12:45

Глупак

14469

1

случайно прочетох

04.04 2020 в 12:43

НЕ, благодаря!