Huawei FreeBuds Pro 2 са за ценителите на музиката и спокойствието

Павлин Луканов 22 юли 2022 в 10:00 31350 0

Huawei FreeBuds Pro 2

Снимка Павлин Луканов

Huawei FreeBuds Pro 2

През последните години има доста значителна тенденция за премахване на 3.5-милиметровия жак за слушалки от смартфоните, особено във високия сегмент на средния клас и при флагманите. Това разбира се кара много потребители да заложат на безжични слушалки, вместо да търсят преходник и да ползват порта за зареждане. Освен това обаче този тип слушалки дават и по-голяма свобода на движенията, като вече го няма постоянно оплитащият се кабел.

Тук влиза и сектора с изцяло безжични слушалки (TWS), а добри традиции в това направление има и Huawei, която разшири значително линията си FreeBuds. Най-новото ѝ попълнение тук са премиум слушалките FreeBuds Pro 2, които са повече от достоен наследник на оригиналния модел.

Първото нещо, което грабва окото разбира се е дизайнът, а тук той е доста характерен и подсказва за високия клас на модела. Стеблата са сравнително къси, горната част е ергономично оформена, за оптимално пасване в ушната мида, а освен това има и силиконов накрайник (в три размера) за удобно и сигурно позициониране в ушния канал. Наличието на силиконови накрайници позволява по-доброто изолиране на околните звуци на чисто механично ниво. Освен това в приложението има опция за отчитане дали избраният размер на накрайници дава добри звукови резултати.

Слушалките са компактни и леки, като са удобни дори за по-продължителна употреба. Има и кейс с елипсовидна форма, който служи за съхранение и зареждане на слушалките. Слушалките са устойчиви на изпръскване с вода и прах (IP54), а това означава, че можете да ги използвате и по време на тренировка, тъй като те няма да се повредят от малко пот. Те са и с полирана повърхност, като у нас се предлагат в два цвята, Silver Frost и Ceramic White.

FreeBuds Pro 2 могат да бъдат свързани едновременно с до две устройства, включително смартфон, таблет или компютър. Свързването става чрез Bluetooth, а за допълнителните настройки и информация се разчита на приложението Huawei AI Life, което има версии за iOS (iPhone), смартфоните с Android (през магазина за приложения AppGallery) и разбира се устройствата на Huawei. Самото сдвояване става бързо и лесно през съответното меню на устройството.

Интересно е да отбележим, че слушалките имат сензори, които отчитат дали ги носите и при сваляне паузират възпроизвежданото съдържание, а при последващо поставяне го възобновяват. Така ако се разхождате и слушате музика, но ви се наложи да проведете кратък разговор с някой приятел, който сте срещнали случайно, просто сваляте едната слушалка и провеждате разговора си, а след това продължавате да слушате от там докъдето сте стигнали. Ако гледате филм на лаптопа, сваляте слушалките, за да си налеете питие или да отидете до тоалетната и пак се завръщате в същия момент.

Поддържа се и управление на някои функционалности, като пауза, следваща песен, отговор на обаждане, затваряне, сила на звука и др. чрез стискане и плъзгане по стеблата. Настройките за това се регулират през приложението. Така можете да сменяте песните и управлявате разговорите без да се налага да вземате телефона в ръка, а изцяло да разчитате на слушалките.

Налично е доста голямо и осезаемо подобрение на звуковите качества, като в основата на това е звуковата система Ultra-hearing Dual Driver, която координира два елемента за ниски и високи честоти, работещи в синхрон. В случая става дума за 11-милиметрови говорители, като се постига широк диапазон от 14Hz до 48Hz. Така звуковите детайли се пресъздават с високи нива на точност. FreeBuds Pro 2 поддържат кодека за висока резолюция LDAC с ограничаване на забавянето в сигнала и имат сертификация за Hi-Res безжичен звук.

Наличен е еквалайзер, който по подразбиране използва настройки на Devialet, а FreeBuds Pro 2 са създадени съвместно именно с експертите по звукови технологии. Така ще се насладите на любимите си парчета до най-малкия детайл. Един от актуалните хитове на Ед Шийрън – Shivers, разгръща оптимално възможностите на слушалките. В него можете да доловите точните ниски тонове, чисти вокали без изкривяване, ярки, но не неприятни високи честоти, както и богати и добре оформени детайли. Това важи и при Blinding Lights на The Weekend, която е богата на елементи, от барабани до синтетични ефекти и се разгръща от ниски към високи тонове.

За почитателите на класическата музика в Serenade No.13 for Stings in G Major са отчетливи и малките сигнали, както и цялостното действие. Звукът е кристален и можете да се потопите в атмосферата. Ниските тонове са от голямо значение при рап парчетата, а това често е и разделителната линия при слушалките от нисък и висок клас. Тук FreeBuds Pro 2 също се справят отлично, като можете да усетите туптенето на басите.

В класическите денс парчета, като Angelina на Лу Бега, пък ритъмът е отчетлив и чист. Това важи и за елементите от барабаните. При гледане на филми прави впечатление, че ако качеството на сигнала е достатъчно високо, дори детайлите на заден фон се чуват добре, музиката е завладяваща, а гласовете чисти.

От Huawei са успели да подобрят и шумопотискането, за което се разчита на трите вградени във всяка слушалка микрофони. Със слушалките можете ефективно да се изолирате от околните звуци, дори при много шумна среда, като в транспорт или на самолета. Нещо повече, слушалките могат автоматично и в реално време да настройват звука според структурата на ушния канал и начина на носене.

Технологията Intelligent Dynamic ANC 2.0 настройва интензитета на шумопотискане, именно според околните условия в три режима. Освен това има и режим за пропускане на околния шум, който е полезен в случаите когато искате да говорите с някой или просто да знаете какво се случва около вас. Дизайнът на слушалките ограничава и шума причинен от вятъра, а и по време на тичане.

Също типично за слушалките от висок клас е качеството на разговорите. Тук моделът също се справя много добре, като разграничава човешкия глас и осигуряват чистота при гласови и видео разговори. Така можете да се възползвате от свободата да говорите докато вършите други дейности, без да се налага да държите телефона в ръка.

FreeBuds Pro 2 постигат и добра издръжливост на батериите, давайки дълги часове за слушане на музика, гледане на филми и провеждане на разговори. Ако не използвате технологията за шумопотискане, с един заряд на батериите на слушалките ще получите до 6.5 часа плейбек. Това време се удължава до общо 30 часа с включената в кейса батерия.

При използване на шумопотискането също има добри показатели, а именно до 4 часа или 18 часа със заряда в кейса. Отново можете да зареждате кейса с кабел или безжично, което разбира се от голямо удобство, тъй като се поддържа универсалния стандарт Qi. Има и бързо зареждане, за да получите достатъчно заряд дори при ограничено време за зареждане. Слушалките се зареждат изцяло за около 40 минути, а кейсът за около 1 час.

В общи линии Huawei FreeBuds Pro 2 имат всичко необходимо, за да ви впечатлят. Това включва премиум дизайн, комфорт при носене, висококачествен звук, ефективна технология за шумопотискане и издръжлив батерии. С тях можете да слушате музика с реалистично качество, да провеждате чисти разговори, но и да се изолирате от околния шум когато искате това. На практика те имат приложение в почти всеки аспект от ежедневието ни, както за работа, така и при почивка и забавления.

FreeBuds Pro 2 вече са налични в България на препоръчителна цена от 399 лева от Yettel, Виваком, Технополис, Зора и партньорската мрежа на Поликомп, а скоро и в A1 и Техномаркет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови