HondaJet стана най-бързият бизнес самолет

OFFNEWS 02 ноември 2016 в 11:08 6790 1

Може би не много от вас знаят, че автомобилният производител Honda също така има и авиационно подразделение. Негово дело е HondaJet – реактивен самолет от така наречения бизнес клас, с дължина 13 метра и размах на крилете 12 метра. Двигателите на летящия апарат са разположени над крилете, което според компанията значително подобрява показателите и икономията на гориво, както и шума, тъй като намалява аеродинамичното съпротивление.

HondaJet стана най-бързият бизнес самолет в класа си, след като постави два скоростни рекорда по най-използваните авиомаршрути в бизнесавиацията в САЩ, като полет с дължина над 1000 морски мили (1852 км) бе изпълнен за по-малко от три часа. Скоростният рекорд на HondaJet е официално признат след два курса от Тетерборо, Ню Джърси до Форт Лодърдейл, Флорида, и Бостън, Масачузетс до Палм Бийч, Флорида. Националната асоциация по аеронативка на САЩ връчи официалното потвърждение на рекордите на представители на Honda Aircraft Company по време на специализиран конгрес за бизнес авиация, част от тематично изложение в Орландо, Флорида.

За да отбележи рекорда за полет от Ню Джърси до Флорида, бизнес джетът излетя от летището на Тетерборо в 14,15 ч. американско източно стандартно време на 9 април 2016 г. и кацна във главното летище във Форт Лотърдейл в 17,06 ч. Въпреки насрещните ветрове със скорост от 60 възела (около 110 км/ч), полетът отне 2 часа и 51 минути на крейсерска височина от 43 000 фута (13 106,4 м), HondaJet подобри съществуващия рекорд за дестинацията Тетеборо до Форт Лотърдейл. Самолетът постигна максимална скорост от 414 възела (около 767 км/ч).

Разстоянието от Бостън до Палм Бийч бе покрито на 19 юли, като излитането се състоя в 7 ч. и 18 мин., а кацането – в 10 ч. и 16 мин. При скорост на насрещния вятър от 30 възела (55,56 км/ч), времетраенето на полета бе 2 ч. и 58 мин. По този маршрут HondaJet постигна максимална скорост от 422 възела (782 км/ч). Той е първият самолет в класа си, отбелязал официален рекорд по тази дестинация.

“Избрахме няколко бизнес летища и популярни маршрути, за да покажем, че HondaJet ще отведе пасажерите на необходимото място по-бързо от всеки друг лек самолет“, заяви Мичимаса Фуджино, президент и главен изпълнителен директор на авиационното подразделение на Honda.

И двете постижения подлежат на одобрение за световни рекорди от страна на Международната федерация по аеронавтика (Fédération Aéronautique Internationale).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови