Google обвинен в измамни практики с проследяването на местоположението

Василена Иванова 27 ноември 2018 в 15:20 3605 1

Технологичният гигант Google беше обвинен, че пренебрегва европейския регламент за защита на личните данни, като проследява местоположението на потребителите си, съобщи Би Би Си.

Коалиция от седем потребителски организации е подала е подала оплакване до местните регулаторни органи за защита на данните. То се основава на изследване, което показва, че хората са принудени да използват системата за местоположението.

Google се защитава с твърдението, че проследяването е изключено по подразбиране, освен това може да бъде спряно по всяко време от потребителите.

Коалицията твърди, че платформата използва „измамни практики“, за да накара потребителите си да включат проследяващата система и твърдят, че често съгласието не се дава на база свободната воля на човека. Освен това твърди, че от Google не са дали "ясна информация" за причините за искането на данните.

Според тях данните за местоположението могат да позволят задълбочено проучване на начина на живот, включително да дадат информация за религиозните му убеждения, политическата активност, здравето и сексуалната ориентация.

„Непочтената практика оставя потребителите „на тъмно“ относно използването на личните им данни“, казват от BEUC.

Организациите в Холандия, Полша, Гърция, Норвегия, Словения, Швеция и Чехия планират да подадат жалби до своите местни регулатори съгласно общия европейски регламент за защита на личните данни.

Седемте организации членуват в BEUC – група, която представлява и лобира за европейските групи за защита на потребителите в Брюксел.

В отговор от Google казват, че „Опцията за локация е изключена по подразбиране и може да бъде сменяна, изтривана или поставяна на пауза по всяко време“. „Когато е включена, ни помага да подобрим услугите си и да предвидим трафика на мястото, на което се намирате“.

Всеки, който е натиснал пауза на проследяването, е казал, че Google все пак може да събира данни в зависимост от настройките на телефона и приложенията на потребителя.

"Ние непрекъснато работим за подобряване на контрола и ще четем този доклад внимателно, за да видим дали има неща, които да вземем под внимание", казват още от Google.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови