Facebook смъмри полицията в Лос Анджелис: Спрете да шпионирате зад фалшиви профили!

OFFNews 19 ноември 2021 в 16:00 1848 2

Facebook изпрати писмо до полицейското управление на Лос Анджелис (LAPD) с искане да спре да създава фалшиви профили, за да наблюдава потребителите на социалната мрежа, предаде Би Би Си. 

Преди дни The Guardian разкри, че американското полицейско управление е работило с технологична компания, за да анализира данните на потребителите с цел разкриване на престъпления. 

"Служителите трябва да спазват политиките на Facebook при създаването на акаунти в нашите услуги. Полицейското управление трябва да прекрати всички дейности във Facebook, които включват използването на фалшиви акаунти, представянето като други лица и събирането на данни за целите на наблюдението",  пише в писмото изпратено от вицепрезидента на Facebook и заместник главен съветник по гражданските права Рой Остин.

Документи, получени чрез заявки за публични записи, направени от организацията Brennan Center of Justice, показват, че през 2019 г. полицията на Лос Анджелис е използвала софтуера за наблюдение на социалните медии на Voyager Labs, за да събира данни от социалните мрежи на заподозрените, както и на техните приятели в мрежата. 

В имейли, полицията на Лос Анджелис обяснява, че софтуерът е бил особено полезен при разследването на дейностите на уличните банди и е от решаващо значение за събирането на данни за грабежи и убийства.

От друга страна, Facebook изрично забранява създаването и използването на фалшиви акаунти. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!