ЕС разследва как Инстаграм борави с данните на деца

OFFNews 19 октомври 2020 в 10:54 2806 0

Снимка unsplash.com

Европейският съюз разследва Инстаграм заради начина, по който борави с личните данните на деца, съобщава Би Би Си.

Разследването води Комисията за защита на личните данни (DPC).

Ако се окаже, че Инстаграм нарушава закони за личната неприкосновеност, собственикът - Facebook, може да плати голяма глоба.

Разследването се основава на жалби, според които Инстаграм е направил публично видима информацията за служебни контакти за всеки, който просто влиза в приложението.

На този етап няма официален коментар от Фейсбук.

Европейските офиси на няколко американски технологични гиганта са в Ирландия и комисията е водещият регулатор в ЕС по отношение на Общия регламент на Европейския съюз относно защитата на данните (GDPR), който влезе в сила през 2018 г. 

Ирландският регулатор разследва дали Фейсбук има правното основание да обработва личните данни на деца и дали прилага адекватна защита и ограничения в Инстаграм за деца. Отделно от това той преглежда дали Фейсбук се придържа към изискванията на GDPR по отношение на профилите и настройките им в Инстаграм. Проверява се дали Фейсбук защитава адекватно данните на деца, като по-уязвима група хора, както изискват регламентът и законите.

Минималната изискуема възраст за отварянето на профил в Инстаграм е 13 г.

През февруари 2019 г. ученият Дейвид Стайър анализира профилите на близо 200 хил. потребители на Инстаграм по света. Той установява, че за малко повече от година най-малко 60 млн. потребители на възраст под 18 г. са получили възможността лесно да преобразуват профилите си в бизнес профили. А за бизнес профилите има изискване телефонните номера и имейлите да са видими за останалите потребители на Инстаграм. Същата лична информация се съдържа в HTML кода на уебстраниците, достъпвани при отварянето на Инстаграм от компютър, което означава, че тази информация би могла да бъде получена от хакери.

Стайър съобщава констатациите си на Фейсбук, след което пише в блог, че Инстаграм е отказал да скрие имейл адресите и телефонните номера за бизнес профилите. Все пак Фейсбук решава да премахне информацията за контактите от кода на Инстаграм страниците. Въпреки това Стайър смята, че хакери биха могли да достигнат до тази информация и да я откраднат от сайта на Инстаграм. Опасенията си подкрепя с факта, че през май 2019 г. беше разкрито, че данни, свързани с 49 милиона потребители, са били откраднати и съхранявани онлайн в незащитена база данни, притежавана от индийска компания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !