Еърбъс представи концепция за самолет, вдъхновен от хищна птица

OFFNews 29 юли 2019 в 15:17 3787 0

Снимка Airbus

Европейският производител на самолети „Еърбъс“ създаде концепция за самолет, чийто дизайн е вдъхновен от орлите, ястребите и други хищни птици.

Концепцията за самолет, наречен Bird of Prey, което означава хищна птица, бе разкрита от държавния секретар на Великобритания за международната търговия Лиам Фокс по време на авиошоу Royal International Air Tattoo, състояло се в петък.

Фокс публикува видео в своя Туитър акаунт в подкрепа на проекта, като се вижда екстравагантния дизайн на самолета, който има пера на опашката и крилата.

"Вдъхновен от полета на птицата, той има структури на крилото и опашката, които имитират тези на хищна птица, като същевременно включва индивидуално контролирани пера, които осигуряват активен контрол на полета", пишат от „Еърбъс“.
Самолетът ще може да превозва до 80 пътници и ще гори с от 30% до 50% по-малко гориво от сходни въздухоплавателни средства в експлоатация днес.

Проектът обаче има и една по-голяма цел, а именно да мотивира и вдъхнови следващите поколения инженери да мислят в тази насока и да правят иновации. Това споделя Мартин Астън, старши мениджър на компанията, като допълва, че се надява, проектът да спомогне за повишаване на устойчивостта на авиацията, с по-чисти, по-екологични и по-тихи самолети, като се вземат и интересни дизайнерски решения, вдъхновени от природата .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови