Доматите помагали срещу рака на кожата

OFFNews 15 юли 2017 в 15:11 4638 0

Ежедневният прием на домати може да ограничи наполовина развитието на кожен рак при някои хора, показва проучване на американски учени.

Според изследването, което цели да установи как хранителният режим се отразява на кожния рак, доматите намаляват със средно 50% раковите тумори при мъжки мишки. В същото време обаче не се наблюдава промяна при туморните образования на женските. За да проведат експеримента, учените са давали на мишките сушени домати на прах в размер на 10% от дневния им прием на храна в продължение на 35 седмици, след което те са били излагани на ултравиолетова светлина, пише научното издание „Сайънс алърт”, цитирано от БГНЕС.

Причината, поради която най-вероятно доматите помагат, е, че каротеноидите – пигментиращите съставки, които дават на доматите техния цвят, предпазват от вредното въздействие на UV-лъчите.

Предишни изследвания върху хора са установили, че консумацията на доматена паста за определен период от време може да облекчи кожни изгаряния, като се предполага, че това отново се дължи на каротеноидите. Ликопенът, който е основният каротеноид в доматите, е най-ефективният антиоксидант сред този вид пигменти.

Въпреки това, сравнявайки ликопен, предаден от естествени храни (като домата), или като синтезирана добавка, доматите изглеждат по-ефективни при превенцията на почервеняване след излагане на UV-лъчи, което подсказва, че и други съставки в тях може да са от значение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови