Дебют на сгъваемите смартфони от ново поколение Samsung Galaxy Z Flip5 и Fold5, както и часовниците Galaxy Watch6

Павлин Луканов 26 юли 2023 в 14:05 10308 0

Samsung Unpacked

Снимка Samsung

Дебют на сгъваемите смартфони от ново поколение Samsung Galaxy Z Flip5 и Fold5 + часовниците Galaxy Watch6

Дългоочакваният за мнозина фенове на Samsung момент е факт, като компанията представи редица нови продукти в рамките на второто си за годината събитие Galaxy Unpacked. От компанията анонсираха смартфоните със сгъваеми екрани Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, умните часовници Galaxy Watch6 и таблетите Galaxy Tab S9.

Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5

Започваме разбира се с най-интересните попълнения, а именно сгъваемите смартфони. Тази година от компанията предприемат стъпка напред в дизайна на новите Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5, като вече се използва технология за капковидно сгъване на панела, а това позволява премахване на пространството в затворено състояние и ограничава гънката на мястото на сгъване.

Сред общите черти на двете устройства са наличието на сертификация IPX8, странична рамка от Armor Aluminum и мощният чипсет, който позволява постигането на висока производителност, Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy. Смартфоните са базирани на Android 13 и използват графичния интерфейс на Samsung One UI в най-новата му версия. И двата модела са включват повече рециклирани материали, стъкло и пластмаса, а опаковките са от 100% хартия с възможност за рециклиране.

Една доста значителна промяна прави впечатление при Galaxy Z Flip5, а именно добавянето на много по-голям помощен екран, който е на капака. Той вече е 3.4-инчов, 3 пъти по-голям от този при предшественика му. Добавени са и повече функционалности и възможности за персонализиране. Откриваме и функционалността Flex Window, която позволява отговаряне на съобщения през външния екран и има добавка за Samsung Wallet, изглед с множество уиджети чрез зуум и т.н.

На фона на това имаме 6.7-инчов основен екран, който е с динамична честота на опресняване от 1 до 120 херца. Моделът е с дебелина в разгънато състояние 6.9 мм и 15.1 мм в сгънато, като това го прави по-тънък от Flip4. Основната камера е двойна и включва 12MP сензор с бленда f/1.8 и оптична стабилизация, както и 12MP с ултраширокоъгълен обектив със зрително поле 123 градуса.

Разбира се основната камера може да се използва за селфита чрез външния екран. Освен това моделът може да работи в полусгънато състояние и така имате поставка за камерата, но и други функционалности. Добавена е също така функционалност за многокадрова обработка с изкуствен интелект за подобряване на снимките. Моделът има 8GB RAM и до 512GB памет за файлове. Батерията е с капацитет 3700 mAh.
Galaxy Z Flip5 ще се предлага в цветовете Graphite, Cream, Mint и Lavender, като ще има и различни типове кейсове за защита.

При Galaxy Z Fold5 визуалната промяна не е много значителна. Той е с тегло 253 гр., което е с 10 гр. по-малко спрямо Fold4. Дебелината му е 13.4 мм, което е с 2.4 мм по-малко. Основният му екран е 7.6-инчов отново с динамична честота до 120 херца, а външният е 6.2-инчов с честота 120 херца. Пиковата яркост е 1750 нита, а в режим HBM е 1200 нита. Телефонът включва 12GB RAM и до 512GB памет за файлове. Батерията е с капацитет 4400 mAh.

Основната камера включва 50MP сензор с бленда f/1.8 и оптична стабилизация, 12MP с ултраширокоъгълна оптика и 12MP с телефото оптика. Освен това има 4MP сензор под основния дисплей и 10MP в отвор на външния екран.

Galaxy Z Fold5 има с 38% по-голяма изпарителна камера за по-ефективно охлаждане. Софтуерно отличаваме наличието на Advanced Taskbar за бързо преминаване между приложенията чрез лента в долната част на екрана, която включва и до 4 наскоро отваряни приложения. Има съшо така опция за скриване на отворено приложение в pop-up, драг и дроп с две ръце, Multi-Window за по-интуитивно разделяне на екрана и едновременна работа с до три приложения.

Flex Mode дава опция за работа с панел в полусгънато състояние, като долната част показва контроли за управление на съдържанието при видео плейбек. Новият S Pen Fold Edition е с 40% по-тънък за по-лесна работа и отново добавя стойност при мултитаскинг. Сгъваемият механизъм е подобрен и издържа над 200 000 сгъвания, а защитното покритие на вътрешния екран е UTG.

Наличност и цени

Galaxy Z Flip5 и Galaxy Z Fold5 са налични за предварителна поръчка в България от 26 юли, а официалните продажби започват на 11 август. При предварителна поръчка в периода 26 юли – 10 август можете да спестите до 550лв за Z Fold5 и до 430лв за Z Flip5 в предплатена Samsung Mastercard, като вземете по-голямата памет на цената на по-малката.

Устройствата в България идват на препоръчителни цени, както следва: Galaxy Z Flip5 (256GB) - 2,349 лв.; Galaxy Z Flip5 (512GB) - 2,579 лв.; Galaxy Z Fold5 (256GB) - 3,699 лв.; Galaxy Z Fold5 (512GB) - 3,949 лв.; Galaxy Z Fold5 (1TB) - 4,399 лв.

Galaxy Z Flip5 се предлага в цветове Мента, Графитено, Естествен памук и Лавандула , както и с широка гама от аксесоари включително прозрачен калъф за аксесоари, калъф с капак от еко кожа, калъф Flipsuit и лесен за носене силиконов калъф с пръстен, за да създадат по-персонализирана визия.

Galaxy Z Fold5 се предлага в цветовете Студено синьо, Мистично черно и Естествен памук, а също и с различни калъфи, които са практични и стилни, включително калъф Slim S Pen Case, прозрачен калъф за аксесоари, калъф от еко кожа и стойка с каишка.

Galaxy Watch6 и Watch6 Classic

Стигаме и до новите Galaxy Watch6 и Watch6 Classic, които са съответно с алуминиева и стоманена конструкция. Първият от тях има по-съвременен, а вторият по-класически дизайн. Watch6 се предлага в 40- и 44-милиметрови варианти съответно с 1.31“ и 1.47“ екрани. Watch6 Classic от друга страна идва в 47- и 43-милиметра и с 1.47“ и 1.31“ екран. При него отличителен белег е въртящата се рамка, която помага за по-лесната системна навигация.

Дисплеите на часовниците са защитени със сапфирено стъкло, а в основата и на двата е чипсетът Exynos W930. Софтуерно е заложено на Wear OS Powered by Samsung, която изглежда по-ефективна. Watch6 е с 28% по-лек от Watch5 Pro и над 40% по-лек от Watch6 Classic. Батериите на двата размера са съответно 300 mAh и 425 mAh, а при Classic са 300 mAh и 425mAh. Часовниците имат сертификация за водоустойчивост IP68, тествани са по военните стандарти за издръжливост MIL-STD-810H и имат рейтинг 5 ATM.

От компанията акцентират върху възможностите на устройствата за следене на съня и холистичното здраве. Така има повече детайли за съня, индивидуализирани съобщения в тази насока и програми с инструкции за по-добър сън. Часовниците измерват Body Composition и дават повече персонализирани насоки за тренировки. Измерват се пулс, ЕКГ, температура на кожата, засичат се падане и нерегулярен сърдечен ритъм и т.н.

Часовниците предлагат разнообразие от каишки с One Click прикачване. Galaxy Watch6 се предлага в размер от 44мм в графитен и сребрист цвят и 40 мм в графитено и златно. Galaxy Watch6 Classic се предлага в черно и сребристо с размери 43 мм и 47 мм.

Наличност и цени

Galaxy Watch6 и Galaxy Watch6 Classic са налични в България за предварителна поръчка от 26 юли, а официалните продажби започват от 11 август. При предварителна поръчка на Watch6 в периода 26 юли – 10 август получавате подарък новата ултра лека текстилна каишка, подходяща за сън Fabric Band.
Устройствата идват в България на препоръчителни цени в диапазона от 599лв за Galaxy Watch6 40mm BT до 999 лв. за Galaxy Watch6 Classic 47mm LTE.

Galaxy Tab S9

Завършваме съвсем накратко с новата серия таблети на компанията, Tab S9. Тя включва три модела, едноименното попълнение, S9+ и S9 Ultra. Те споделят някои черти като Dynamic AMOLED X2 екрани с опресняване до 120 херца и технологията Vision Booster за подобряване на картината. Поддържат се още HDR10+, Eye Comfort и са добавени с 20% по-големи високоговорители AKG.

Таблетите са със сертификация IP68 и конструкция от Armor Aluminum, а в основата им откриваме чипсета Snapdragon 8 Gen 2. Екраните им са съответно с диагонали 11“, 12.4“ и 14.6“. От компанията ще добавят и за първи път за Android приложението GoodNotes, което ще се появи до края на годината. Има още приложения като LumaFusion, Clip Studio Paint и ArcSite за по-висока продуктивност, а също така се оптимизира работата в екипи в Google Meet. Има разбира се и стилус S Pen, който е с уникален дизайн и различни накрайници, като се зарежда директно от таблета. Таблетите поддържат DeX режим с клавиатура и мишка и лесно разделяне на екрана за до три приложения.

Устройствата също така са оптимизирани за гейминг с до 12GB RAM и 1TB памет за файлове с опция за разширение. Включено е подобрено охлаждане с двупосочна изпарителна камера. Таблетите ще се предлагат в Beige и Graphite, като са по-тънки и с дизайн познат от актуалните смартфони на компанията от висок клас. От компанията добавят 5 години обновления на сигурността, 4 на One UI и са използвали повече рециклирани материали.

Наличност и цени

Серията Galaxy Tab S9 е налична за предварителна поръчка в България от 26 юли, а официалните продажби стартират на 11 август. За периода на предварителна поръчка получавате двойно място за съхранение без допълнително заплащане. Серията идва в два цвята, Бежово и Графитено, и в три размера: 14.6-инчов Tab S9 Ultra, 12.4-инчов Tab S9+ и 11-инчов Tab S9 и ще се предлага на препоръчителни цени в диапазона oт 1,749 лв. за Galaxy Tab S9 Wifi (128GB) до 3,149 лв. за Galaxy Tab S9 Ultra 5G (512GB).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика