Чомски: Изкуственият интелект не превъзхожда човешкия ум. Идеята, че ще ни завладее, е като трагикомедия на Борхес

OFFNews 10 март 2023 в 13:32 5337 0

Ноам Чомски

Снимка Getty Images

Ноам Чомски

Още не сме близо до точката, в която изкуствените интелекти са в състояние да мислят и действат по начин, който превъзхожда човека. Този ден може и да настъпи, но зората му все още не е изгряла, противно на това, което може да се прочете в хиперболизираните заглавия и да се пресметне от неразумните инвестиции.

Това заяви пред New York Times 94-годишният американски лингвист и философ Ноам Чомски по повод спекулациите, че изкуственият интелект (ИИ) е напът да измести естествения, появили се покрай нарастващата популярност на чатботовете с изкуствен интелект ChatGPT на OpenAI и Bing AI на Microsoft. Те бяха обявени за "първите проблясъци на хоризонта на изкуствения общ интелект".

Между ''Искам да унищожавам'' и ''Влюбена съм в теб''. Двучасов разговор с чатбота на Microsoft разтревожи света

Според Ноам Чомски, колкото и полезни да са тези програми в някои тесни области, няма как машинното обучение в днешния му вид да се конкурира с човешкия ум. По думите му медийните публикации, които твърдят, че ИИ ще изземе работните ни места и ще завладее бъдещето ни, са "нещо от трагикомедия на аржентинския писател Хорхе Луис Борхес" и че трябва да се възприемат по съответния начин.

"Човешкият ум не е като ChatGPT и подобните на него ИИ - тромав статистически двигател за съпоставяне на модели, който преглъща стотици терабайти данни и екстраполира най-вероятния отговор на разговор или най-вероятния отговор на научен въпрос. Напротив, човешкият ум е изненадващо ефективна и дори елегантна система, която работи с малки количества информация; тя не се стреми да извежда груби корелации между точките с данни, а да създава обяснения", обясни Ноам Чомски.

Той твърди, че макар да изглежда, че новопоявилите се чатботве с ИИ могат да имитират човешката креативност и изобретателност, те го правят само въз основа на статистическа вероятност, а не в резултат на по-дълбоко познание и разбиране, които са в основата на всички човешки мисловни процеси. "По този начин са заседнали в предчовешката или нечовешката фаза на когнитивната еволюция", заяви световноизвестният лингвист и философ.

Чомски изтъкна, че докато хората сме ограничени във видовете обяснения, които можем рационално да предположим, то системите за машинно обучение могат да научат, както че Земята е плоска, така и че Земята е кръгла.

"По тази причина прогнозите на системите за машинно обучение винаги ще бъдат повърхностни и съмнителни. С други думи, концепцията, че тези изкуствени интелекти ще завладеят света, при тази абсолютна липса на подобно на човешкото разбиране за функционирането на света, е невъзможна", каза още Ноам Чомски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови