ChatGPT надмина средностатическия човек по емоционална интелигентност

OFFNews 16 май 2023 в 13:20 2598 1

Снимка Getty Images

ChatGPT показва значителна способност за разбиране и изразяване на емоции, надминавайки общото население в тестовете за емоционална осъзнатост. Със своите възможности платформата за изкуствен интелект ChatGPT има потенциал за използване в когнитивното обучение на хора с увреждания на емоционалната осъзнатост, както и в психиатричната диагностика и оценка.

Това става ясно от последното проучване на д-р Зоар Елиозеф, преподавател по психология в Имперския колеж в Лондон и в колежа "Макс Щерн" в Израел, предаде Neuroscience News.

В проучването на д-р Елиозеф е използвана скалата за ниво на емоционална осъзнатост, за да се оценят реакциите на ChatGPT на различни сценарии, като се сравняват резултатите му с нормите на общото население. Чатботът с изкуствен интелект не само надминава средните стойности за хората, но и показва забележимо подобрение с течение на времето.

Според резултатите ChatGPT може да бъде ценен инструмент в когнитивното обучение на клинични популации с нарушения в емоционалната осъзнатост и в улесняването на психиатричната диагностика и оценка.

Това проучване не само демонстрира, че ChatGPT е способен да генерира контекстуално точни емоционални отговори, но и че представянето му значително се подобрява с течение на времето. Тази способност може да има дълбоки теоретични и клинични последици.

Между ''Искам да унищожавам'' и ''Влюбена съм в теб''. Двучасов разговор с чатбота на Microsoft разтревожи света

Например ChatGPT може да бъде включен в програми за когнитивно обучение на пациенти с увреждания на емоционалната интелигентност. Способността на чатбота да изразява емоции може също така да улесни психиатричната диагностика и оценка, като по този начин допринесе за развитието на общуването.

Въпреки това, както при всяка новопоявяваща се технология, съществуват потенциални рискове, които трябва да бъдат внимателно оценени. От съществено значение е да се продължат изследванията и усъвършенстването на ChatGPT, за да се гарантира, че той насърчава психичното здраве по безопасен и полезен начин.

Илон Мъск с писмо до човечеството: Изкуственият интелект може да ни победи и разруши

Въпреки тези необходими предпазни мерки, това проучване илюстрира значителен скок напред в интегрирането на емоционалния интелект в системите с изкуствен интелект, отбелязва Neuroscience News.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

605

1

avitohol

16.05 2023 в 14:39

Колкото и да шумят телевизиите все още сме много далеч от нещо подобно на интелект. Въпреки ше са вързали супер мощни компщтри към големи бази данни още тази полуинтелигентна търсачка не прави основни разлики, а е събкупност от зададени критерии и намиране из базите.
Нищо, което го няма в базите не може да намери.
Една усъвършенствана Гугъл търсачка по няколко думи с възможност да копира по-дълъг текст.