Илон Мъск с писмо до човечеството: Изкуственият интелект може да ни победи и разруши

Юлиуш Висожински 29 март 2023 в 23:59 9640 3

Илон Мъск

Снимка Getty Images

Илон Мъск

Водещи фигури в областта на разработването на технологии за изкуствен интелект, сред които Илон Мъск и съоснователят на Apple Стив Возняк, предлагат да се направи пауза в обучението на системи, базирани на ИИ, докато не бъдат разработени и приложени надеждни протоколи за сигурност.

В отворено писмо, разпространено от финансираната от Мъск организация с нестопанска цел Future of Life Institute, те предупреждават за потенциални рискове, пред които човечеството може да бъде изправено заради развитието на изкуствения интелект.

В писмото, което вече е подписано от над хиляда водещи експерти и предприемачи, се предлага шестмесечен мораториум върху обучението на системи, които са по-мощни от технологията зад чатбота ChatGPT.

"Мощни системи, базирани на изкуствен интелект, трябва да се разработват, само когато сме сигурни, че от тях ще има полза и рисковете, които може да възникнат при тяхното развитие, ще бъдат управляеми", гласи посланието.

Авторите на писмото призовават разработчиците на изкуствен интелект да работят с политиците и с регулаторните власти, за да бъдат предотвратени опасностите, които може да възникнат.

В призива се посочват четири основни въпроса, които човечеството трябва да си зададе:

- Трябва ли да позволим на машините да заливат информационните ни канали с пропаганда и лъжи?

- Трябва ли да автоматизираме всички работни места, включително и тези, които носят удовлетворение на хората?

- Трябва ли да развиваме интелект от нечовешки произход, който в бъдеще може да ни надмине по брой, да ни превъзхожда интелектуално и да ни замени?

- Трябва ли да рискуваме да изгубим контрола над нашата цивилизация?

Илон Мъск и Стив Возняк са на мнение, че шест месеца трябва да са достатъчни за разработване и прилагане на надеждни протоколи за сигурност. Но призовават и правителствата по света да се намесят, ако някоя компания не спази мораториума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

30.03 2023 в 08:41

Нямаш идея за мотивацията на Мъск, и затова интерпретацията на историческите факти ти е повърхностна , qwerz

-1100

1

qwertz

30.03 2023 в 00:42

ХАХАХАХА! Като не пое контрола на OpenAI и сега врещи на умряло.

Илон Мъск, американски милиардер, имаше основен принос за първоначалното финансиране на OpenAI, компания с нестопанска цел за изследване на изкуствения интелект, заедно с други организации за набиране на средства от Силициевата долина през 2015 г. Мъск седеше в борда на директорите и дори споделяше президентството му със Сам Алтман. Въпреки това през 2018 г. Мъск напусна екипа на фона на напрежението около президентството на компанията.

Мъск вече не вярваше в бъдещето на OpenAI и вярваше, че компанията е изостанала твърде много от невероятния напредък на Google в AI. Той имаше готово решение, за да го поправи. Искаше да поеме контрола над него, да стане единственият му шеф. Алтман и Грег Брокман, също съосновател и сега председател на компанията, отказаха Мъск да поеме властта. След това милиардерът напусна борда на директорите, официално заради „конфликт на интереси“.
 
X

Да помогнем на украинските деца!