Бил Гейтс: По-скоро бих платил за ваксини, отколкото за пътуване до Марс

Милиардерът и съосновател на Майкрософт е изненадан, че е станал "лице" на конспирациите за COVID-19

OFFNews 03 февруари 2023 в 10:45 2849 0

Бил Гейтс

Снимка Getty Images

Бил Гейтс

Милиардерът и съосновател на "Майкрософт" Бил Гейтс заяви, че по-скоро би платил за ваксини, отколкото за пътуване до Марс, което той определи като „лоша употреба на пари“, предаде Би Би Си.

"Пътуването до Марс е всъщност доста скъпо. Можете да купите ваксини срещу морбили и да спасите човешки живот за 1000 долара. Това някак затвърждава факта, че е по-добре да не ходите на Марс", заяви той.

Милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос са в постоянна "космическа надпревара", като Мъск дори е говорил за "колонизиране на Марс". Мъск основава ракетната компания SpaceX през 2002 г., като крайната му цел е да изпрати полети с екипаж до Марс и да колонизира червената планета.

Джеф Безос, който е основател на Amazon, пък направи кратко пътуване до космоса през 2021 г. с помощта на аерокосмическата си компания Blue Origin, а британският магнат Ричард Брансън също достигна ръба на космоса със своя ракетен самолет Virgin Galactic. Същевременно Бил Гейтс изглежда няма амбиции в космоса. Той е на мнение, че изкуственият интелект ще промени човечеството по "доста прагматичен" начин:

"Той ще ни помогне да разгледаме медицински и научни въпроси. Не става въпрос само за роботи, а и за помощ при четенето и писането. Всъщност там има по-голям напредък, отколкото в областта на роботите. И двете ще ни осигурят много по-висока производителност."

В интервюто за Би Би Си Бил Гейтс заяви, че е изненадан, че е станал лице на конспиративните теории по време на пандемията COVID-19:

"Не очаквах това. По време на пандемията имаше десетки милиони съобщения, че аз умишлено съм я причинил или че следя хората. Вярно е, че се занимавам с ваксини, но се занимавам с ваксини, за да спасявам животи. Тези съобщения в известен смисъл обърнаха това. Предполагам, че хората търсят "страшилището" зад завесата, прекалено опростеното обяснение. Злонамереността е много по-лесна за разбиране, отколкото биологията."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови