Българската IT компания „Онтотекст” спечели престижна награда от Би Би Си

OFFNews 13 януари 2015 в 11:12 22349 12

"Онтотекст" с наградата от Би Би Си

Българската компания „Онтотекст” спечели приз на състезанието #NewsHack, организирано от Би Би Си, в категорията „Най-добро автоматично извличане и класифициране на обекти” ("Best entity extraction") за английски, руски и арабски език.

„Онтотекст” е сред най-добрите компании в света, които се занимават с това да извличат и класифицират информация от текстове на новини на различни езици. В резултат на това, текстовете могат да се анализират автоматично и от тях да се извличат интересуващи ни обекти и факти, както и семантичните връзки между тях. Например, в статия за „срива на рублата”, с помощта на технологиите на „Онтотекст”, могат автоматично да се разпознаят обекти и факти като руския президент Владимир Путин и неговото отношение към спада на цените на петрола международните пазари.

„Онтотекст” беше и една от деветте компании отличени в националния конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2014 г. Компанията бе удостоена с наградата за „Иновационен визионер”. Българите са водещи в разработката на семантични технологии за интелигентен анализ на текст в световен мащаб и успешно се конкурират с компании от ранга на IBM (Watson) и Oracle. Решения на компанията намират приложение в сферите на издателския бизнес с новини, научна и културно-историческа информация, изследователската дейност на фармацевтичните компании, онлайн подбора на персонал и много други.

„Онтотекст”е основана през 2000 г. като изследователска лаборатория за семантични технологии, част от Сирма Груп Холдинг, а от 2008 г. съществува като самостоятелна компания. Собственици на компанията са нейни ключови служители, Сирма Груп Холдинг и фондът за рисков капитал NEVEQ. Компанията има филиали във Великобритания и САЩ, над 70 служители, голяма част от които се занимават активно с изследователска дейност, и повече от 100 публикации в реномирани международни научни издания. „Онтотекст” е и най-успешният български участник в изследователски проекти по 6-та и 7-ма рамкови програми на Европейската комисия.

Сред компаниите, които ползват услугите на „Онтотекст” са: BBC, Euromoney, Press Association, Financial Times, AstraZeneca, LMI, John Wiley & Sons, Oxford University Press, British Museum, Getty Trust, Korea Telecom, парламентът на Великобритания и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!