Quantcast

Българската IT компания „Онтотекст” спечели престижна награда от Би Би Си

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2015 в 11:12 21367 12

"Онтотекст" с наградата от Би Би Си

Българската компания „Онтотекст” спечели приз на състезанието #NewsHack, организирано от Би Би Си, в категорията „Най-добро автоматично извличане и класифициране на обекти” ("Best entity extraction") за английски, руски и арабски език.

„Онтотекст” е сред най-добрите компании в света, които се занимават с това да извличат и класифицират информация от текстове на новини на различни езици. В резултат на това, текстовете могат да се анализират автоматично и от тях да се извличат интересуващи ни обекти и факти, както и семантичните връзки между тях. Например, в статия за „срива на рублата”, с помощта на технологиите на „Онтотекст”, могат автоматично да се разпознаят обекти и факти като руския президент Владимир Путин и неговото отношение към спада на цените на петрола международните пазари.

„Онтотекст” беше и една от деветте компании отличени в националния конкурс "Иновативно предприятие на годината", 2014 г. Компанията бе удостоена с наградата за „Иновационен визионер”. Българите са водещи в разработката на семантични технологии за интелигентен анализ на текст в световен мащаб и успешно се конкурират с компании от ранга на IBM (Watson) и Oracle. Решения на компанията намират приложение в сферите на издателския бизнес с новини, научна и културно-историческа информация, изследователската дейност на фармацевтичните компании, онлайн подбора на персонал и много други.

„Онтотекст”е основана през 2000 г. като изследователска лаборатория за семантични технологии, част от Сирма Груп Холдинг, а от 2008 г. съществува като самостоятелна компания. Собственици на компанията са нейни ключови служители, Сирма Груп Холдинг и фондът за рисков капитал NEVEQ. Компанията има филиали във Великобритания и САЩ, над 70 служители, голяма част от които се занимават активно с изследователска дейност, и повече от 100 публикации в реномирани международни научни издания. „Онтотекст” е и най-успешният български участник в изследователски проекти по 6-та и 7-ма рамкови програми на Европейската комисия.

Сред компаниите, които ползват услугите на „Онтотекст” са: BBC, Euromoney, Press Association, Financial Times, AstraZeneca, LMI, John Wiley & Sons, Oxford University Press, British Museum, Getty Trust, Korea Telecom, парламентът на Великобритания и други.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.01 2015 в 10:48

Браво,

Аз също вярвам в потенциала на българите. Съвсем скоро бе разработен и проект, които защитава банковите ни карти от източване, което е велико. Аз самият работя в една от най-добрите ИТ фирми и вече нашият продукт е над 65 държави, което означава че ни чака мнг работа, защото няма как да не бъдем на високо ниво. А това означва и мнг предизвикателкства.

Браво още веднъж!

13.01 2015 в 23:32

:)))))))

имаш странни разбирани за живота.
а кръчмарския бизнес и хабер си нямаш от него.
ади мий си краката, слагай чорапа на кратуната и пускай Приказки под шипковия храст.

13.01 2015 в 22:54

Кънчо,лягай, Кънчо, лягай, че утре рано ще ставаш, маршрутка, три автобуса и метро ще сменяш от село до работата :). Не е лесно да си сервитьор в Столицата.

13.01 2015 в 22:04

@полковник, това егн-то ли е или телеф номер? Дазема да ти звънна...
Да си поговорим за методи на Рунге-Кута.
:))))))

и да не забравиш
ГОЛЕМИ БУКВИ (ГОЛЕМИ КОЛИ) - ?...
не че съм "прихванал". На маймунките най-лесно им се обяснява нагледно.

13.01 2015 в 21:07

Що е то , интирньйетъ трол ?
отговор:
@полковник & @sk

13.01 2015 в 20:49

@sk :)))))) от кога на майка си викаш "охранителна камера"
|
01901000910

13.01 2015 в 20:01

@полковник
Анализът е бил верен... почти на сто процента. Майкрософт винаги буди такава реакция при конкретни хора. Проблемът беше, че машината не разбра добре "кой са разработчиците и какъв инструкционален модел и методи ползват, особено в масиви високо наситени с метафори". Обаче вторият ти опит беше с много повече редове и е направо в десетката, имам ти снимката - и да те попитам къде беше вчера между 22 и 22:30, щото снимката е от охранителна камера.

13.01 2015 в 18:34

@sk,

да, технологиите са страшно(????) нещо? вероятно. а тъпанарщината, клишетата и цървулщината са наистина страшно нещо, подплатено с дебилност на n-та степен. освен числата, хороскопа, пъпките на гъза ти, неграмотната ти завист и провинциалното ти приличие нещо друго говори ли ти, спотаен сопол? може би извънземните? и какво точно ти пречи майкрософт?
...числата му "говорели" на заядливия цървул? а къде се състоя разговора - в някой кабинет на четвърти километър? там обикновенно "им говорят":) ако те нарека "храчка" ще бъдеш ли удовлетворен че поне едно нещо си познал - какво е мнението ми за теб!
...и ако искаш наукообразните ти брътвежи да Фащат" научи какво значи "ред" и "няколко реда"...храчко!

13.01 2015 в 14:23

Ей, браво на момчетата. Вярно е че нашите хора, българите, са на световно ниво когато става дума за нови технологии, компютри, ИТ,.... Много се изкефих на тази новина!!! Иска ми се да чета по-често такива.

13.01 2015 в 13:54

@полковник
Технологиите са страшно нещо. По няколко реда показват възраст, пол, политически възгледи, религия, професия, култура, от кой край си. В твоя случай анализът показва доста различни неща, от тези, за които пишеш... Също така анализът извади и предполагаема снимка на обекта "полковник", като снимката щеше да е 100% сигурна, ако в текста фигурираше "Майкрософт", 92% "операция" 85% "трансмисия", 80% "псувам". Така ми говорят числата...
 
X