Въздвижение на Св. Кръст Господен (Кръстовден)

OFFNews Последна промяна на 14 септември 2014 в 00:01 3852 1

Православен календар

Традиции и обичаи на Кръстовден

Обичаят включва поръсването със светена вода на къщата и хармана, поднасянето на трапеза, на която свещеникът полага църковния кръст върху нова тъкана покривка. Стопаните даряват попа с варива и зеленчуци и най-вече с жито от новата реколта. За празника се раздават пресни пити – тази „житна жертва“ умилостивява стихиите, за да дарят стопанина с берекет. Първото откъснато грозде се освещава в черквата и се раздава за здраве и плодородие.

На този ден се честват лечителите, които лекуват “пресекнал се кръст”, наместват изкълчени и навехнати крайници и “оправят счупени кокали”.

Често по асоциативен път възниква поверието, че говеенето на празника се спазва против болки в кръста.

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен. Обредна трапеза: зелник с праз лук, печена тиква.

На този ден в някой райони на страната започва гроздоберът.

***

Православната българска църква празнува на този ден, един от най-важните празници - въздвижение на Светия Кръст Господен.

Дванадесетте празника отбелязват събития, които не излизат от пределите на евангелския кръг. За разлика от тях на празника Въздвижение се възпоменават събития от значително по-късно време.

На този голям празник Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на Който Спасителят понесе страдания заради нашето спасение; на Кръста като оръдие на Христовата победа над греха и смъртта.

Светата Православна Църква извършва поклонение на светия честен Кръст Господен четири пъти в годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември. По древен обичай на тоя ден се прави водосвет и свещениците ръсят по домовете за благословение със св. Кръст.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2013 в 20:14

Що за тъп текст. Започва се с това кой бил имал имен ден, което е от такава важност може би само в Русия. Следват езически поверия от народния календар, преписани от някой етнографски текст, като вероятно някои от думите (да не говорим за реалиите) са непознати на вероятно младия автор/ка. Християнският празник е представен чрез текст, който е взет от каноничен източник (поради което поне употребата на главни букви е адекватна), който проповядва, нежели да обяснява същността и смисъла. Изобщо кът-копи-пейст оттук-оттам, по-добре хич! А какво ще рече свуният (пълният член след предлог е грешен)...