Св. Симеон Персидски, Св. Акакий Мелитински

17 април 2013 в 00:01 1819 0

Православен календар
Православен календар

Днес православната църква почита паметта на св. преподобни Симеон от Персида и св. преподобни Акакий, епископ Мелитински.

 

Св. преподобни Симеон Персидски

 

През ІV век персийският цар Сапор започнал жестоко гонение срещу християните, защото ги подозирал в държавна измяна. Противниците на вярващите в Христос с всички сили поддържали мнението на владетеля, като го убеждавали, че Ктезифонският епископ Симеон е шпионин на византийския император.

Сапор извикал при себе си Симеон. Епископът се подчинил на заповедта и се явил пред царя. Придружавали го двама свещеници – Авделай и Ананий. Владетелят се опитал да ги убеди да се откажат от вярата си и да се поклонят на слънцето, подобно на езичниците в Персия, като ги заплашил, че в противен случай ще избие всички християни в държавата.

Симеон отказал да изпълни заповедта и затова бил хвърлен в тъмница. На излизане от двореца епископът срещнал бившия учител на царя Устазад, който се отрекъл от християнството, за да угоди на своя възпитаник. Симеон го укорил за постъпката му. Учителят силно се разстроил и се разкаял за стореното.

Като узнал за това, Сапор още повече се разгневил срещу християните. Устазад отказал да се върне пак към езичеството, затова царят го осъдил на смърт. Учителят помолил възпитаника си да разгласи причината за неговата кончина.

Царят изпълнил молбата му и отново извикал при себе си епископ Симеон, но отново не постигнал нищо. Ядосан, той заповядал в деня, в който се почитали страданията на Исус Христос на кръста, всички затворници християни да бъдат убити.

На Разпети петък те били посечени с меч. След това по заповед на Сапор били избити и много от християните в Персия.

Св. преподобни Акакий Мелитински

 Акакий бил роден в арменския град Мелитина. Родителите отвели сина си при епископа на града Отрий, за да служи на Бог. След смъртта на епископа Акакий го заместил.

Недалеч от града той имал дом, който превърнал в болница и убежище за бедните. Самият той често я посещавал, носел необходимото за болните и сам им прислужвал.

По времето на император Теодосий Младши в град Ефес бил свикан Третият Вселенски събор. Там, заедно с другите свети отци, Акакий свалил цариградският патриарх Несторий, защото хулел Дева Мария и го предал на анатема.

Акакий починал в дълбока старост, почитан и уважаван.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови