Св. Йоан Кръстител (Ивановден)

OFFNews 07 януари 2016 в 00:01 8018 0

Този ден християнската църква отрежда на най-великия от пророците, който ревностно проповядва идването на Христос сред хората - на Йоан Кръстител или Предтеча.

Той подготвя идването на Месията, Исус Христос, като проповядва покаяние от греховете и кръщава в реката Йордан.

Иисус също отива при Йоан, за се кръсти и след кръщението във водите на реката за пръв път се открива, че той е Божият Син. Историята е описана в евангелието от Матей така:

"В онези дни дойде Йоан Кръстител и проповядваше в юдейската пустиня, като казваше: Покайте се, понеже наближи небесното царство. Защото този беше, за когото се е говорило чрез пророк Исая, който казва: „Глас на един, който вика в пустинята: Пригответе пътя на Господа! Правете прави Неговите пътеки!“

...

Тогава излизаше при него Ерусалим, цяла Юдея и цялата йорданска околност 6и се кръщаваха от него в реката Йордан, като изповядваха греховете си.

...

Тогава Иисус дойде от Галилея при Йоан на Йордан, за да се кръсти от него. А Йоан Го възпираше, като Му казваше: Аз имам нужда да се кръстя от Теб. И Ти ли идеш при мен? А Иисус в отговор му каза: Остави Ме сега, защото така ни подобава да изпълним всяка правда. Тогава Йоан Го остави. И като се кръсти, Иисус веднага излезе от водата; и ето, отвориха Му се небесата и видя Божия Дух, че слизаше като гълъб и се спускаше на Него; и ето, глас от небесата, който казваше: Този е възлюбеният Ми Син, в когото благоволих."

Евангелие от Матей 3:1-3, 5, 6, 13-17

Йоан Кръстител е обезглавен по заповед на Ирод Антипа. Юдейският цар Ирод го затваря в тъмница, след като се опитва да съблазни жената на своя брат Филип Иродиада, но Йоан Кръстител го изобличава с думите: „Ти не трябва да я имаш!“. На рождения ден на Ирод дъщерята на Иродиада, Саломе, танцува за него и след това Ирод се заклева, че ще й даде даде каквото поиска. По съвет от майка си Саломе пожелава главата на Йоан Кръстител на поднос. За да изпълни клетвата, си Ирод дава заповед да обезглавят Йоан и да донесат главата му на тепсия на танцьорката.

За него Христос казва:

"Казвам ви: между родените от жена няма по-велик от Йоан Кръстител..." (Лука 7:28)

Имен ден празнуват днес: Ивана, Иван, Ивайло, Йоан, Иванинa, Bаня, Ваньо, Жанa, Ивайла, Иванкa, Калоян, Йончо, Йонко, Йонка, Йовко, Йовка, Йоанa, Йоан, Иво, Ивета, Ивелина, Ивелин. OFFNews им честити празника.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови